2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Idén elkészülhet hazánk egyik legfontosabb románkori épületének felújítása

Idén elkészülhet hazánk egyik legfontosabb románkori épületének felújítása

magyarepitok.hu

2024.02.02. 12:00 - Móré Levente

Már javában zajlik a Bélapátfalvai Ciszterci Apátság felújítása, ahol a rekonstrukciós munkálatokhoz a Cemix széleskörű termékpalettáját alkalmazták a szakemberek.

Hirdetés

2022 tavaszán indult hazánk egyetlen épségben megmaradt román stílusú apátsági templomának rekonstrukciója. Az apátságot, amelyet II. Kilit egri püspök, a pilisszentkereszti ciszterci monostor filiájaként alapított 1232-ben, már számos alkalommal alakítottak át. Jól mutatja ezt, hogy bár szinte az egész templom román stílusú, a főhajófal gótikus, a déli mellékhajó pedig teljes egészében 18. századi csakúgy, mint a hullámzó orgonakarzat.

Az egykor itt állt kolostor már a török időkre elnéptelenedett: a monostor falai beomlottak, de a templom is lepusztult. Felújítása hosszú várakozás után, végül 1737-ben kezdődött meg az egri püspök támogatásával. Keleti végéhez ekkoriban építettek kontytetős, barokk sekrestyeházat is. A barokk kori átépítés felszentelésre 1745-ben került sor – ekkor lett az épület Apátfalva plébániatemploma. A nagyszabású rekonstrukcióról lapunk a munkálatokhoz számos terméket beszállító Cemix Hungary Kft. segítségével tájékozódott.

 

 

Már kész a szerkezet

Mint az a tájékoztatásból kiderült, a beruházás mára már 70%-os készültségnél tart. Rudolf Mihály építész tervei szerint a projekt során a most is álló fogadóépületet kibővítik, emellé pedig építenek egy újabbat, amelyben egy többcélú termet alakítanak ki. Itt helyezik majd el az orgonát, de kerül ide egy kiállítótér is, ahol az egyház barokk értékeit, például egy kivételes barokk gyóntatószéket is bemutatnak. Különleges megoldásokat igényelt az épület szerkezeti védelmének kialakítása. A statikai felmérések alapján az épületet szó szerint már csak a csoda tartotta egyben.

 

 

Sok helyen már a burkolás következik

Elkészültek a közműépítési munkálatok és a templom tetőszerkezete is a megerősítésekkel együtt, amelyet favédő szerrel is kezeltek. A bádogozási munkák 90 %-ban készek, a templom sekrestyéjének tetőfelújítása van még hátra. Kőrestaurátori munkálatai a nyugati oldal kivételével készen állnak,

a múzeum és a látogatóközpont épületeinél pedig csak a homlokzatszínezési munkák maradtak, melyek során Cemix SiliconOLA páraáteresztő színezőanyagot használnak majd.

 

 

Cemix termékek a legkomplexebb feladatokhoz is

„Több mint három évtizede tartó működésünk során cégünk mindig törekedett a kiváló termékek gyártására, s mindezt pedig kiváló ár érték arány s a széleskörű szolgáltatások figyelembevételével, a folyamatosan megújuló piaci igényekhez igazodó termékválaszték fejlesztésével igyekeztük elérni”

– emelte ki Papp Zoltán, a Cemix regionális projektvezetője.

 

 

Személyes konzultációk után szakmai tanácsuk az alábbi anyagok felhasználására vonatkozott a műemlékfelújításhoz:

  • Alapvakolatok: MP 501 és Premium alapvakolat
  • Hőszigetelő alapvakolat: ISOPUTZ
  • Glettek: Gletti 6-30 és Gletti Extra
  • Burkolás: Flex ragasztó és RockFix /kőragasztó/
  • Színezők: fehér SilikatTOP homlokzatfesték és SiliconOLA K 1,5 mm-es, valamint Edelputz Exrta Fehér 2mm-es.

A tiszta, minden hiúságtól mentes, világossággal és méltósággal áthatott, a ciszterci rend hagyományait tükröző belső tér legfontosabb értékei (a Szent Imre oltár, az ország legöregebb templomi orgonája vagy a XVI. Lajos korát idéző szószék) fennmaradtak, a rekonstrukció után pedig ismét teljes pompában lesznek újra láthatók.

Most kezdődik majd a templombelső kialakítása a szellőző árok építésével, ezt követően a belső burkolatok felhelyezését, valamint műemlékjellegű festési munkálatokat végeznek a Cemix termékeivel. A teljes felújítással várhatóan decemberre végezhet majd a kivitelező.

 

 

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.Bélapátfalva műemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés