2024.06.22, Szombat
Megújult Nógrád nevezetes vára, élményközponttal gazdagodott a település
hollokoivar.hu

Megújult Nógrád nevezetes vára, élményközponttal gazdagodott a település

mti

2024.02.12. 15:40 - Hegedűs Gergely

A beruházás célja az volt, hogy a szezonalitásnak kevésbé kitett vonzerő jöjjön létre az 1987-től világörökségi címmel rendelkező Ófaluban és környezetében.

Hirdetés

Befejeződött az Ófalu és a vár felújítása a Nógrád vármegyei Hollókőn. Az MTI híre szerint az Ófalu gasztronómiai élményközponttal gazdagodott, a falu fölé magasodó várban egyedi, interaktív tartalmakat alakítottak ki - erről Hollókő önkormányzata tájékoztatta az MTI-t.


Az emlékpark és a vendéglő is fejlesztést kapott

Mint ismertették: az Ófalu főutcáján, a jelenlegi Vár étterem helyén és környezetében gasztronómiai élményközpont létesült palóc gasztrotörténeti kiállítótérrel, főzőiskolával, kiszolgálóhelyiségekkel. 

A beruházás része volt a Dr. Román András Látogatóház bővítése, a Masinás vendéglő és a Millenniumi Emlékpark fejlesztése, valamint a parkoló bővítése. Az eddigi parkolót további 57 személygépkocsinak elegendő hellyel, illetve 2 akadálymentes, családi parkolóval 257 férőhelyesre bővítették.


A tatárjárás utáni idők óta őrzi a települést a vár

A várat - az állagmegóvás mellett - számos interaktív látványelemmel gazdagították, így lehetőség van például tabletes idegenvezetésre a vár teljes területén. Az interaktív vártörténeti kiállítás mellett középkori szabadulószoba is várja a vendégeket, akik újonnan kialakított látogatói útvonalon járhatják be a vár minden szintjét.   

A hollókői várat a Kacsics nemzetség Illés ágának tagjai a tatárjárás után kezdték építeni a falu melletti sziklára, míg az öregtorony alsó szintjeit Kacsics András valószínűleg még a tatárjárás előtt emelte. Az erődítményt az évszázadok során fokozatosan bővítették: falszorosok, bástyák, lakóhelyiségek és ciszternák épültek az eredetileg 13. századi falakhoz.


A szezonalitásnak kevésbé kitett vonzerő volt a cél

A fejlesztés 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Széchenyi 2020 program Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) pályázatán. A munkában az önkormányzat konzorciumi partnere volt a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft., a Visit Hungary Nonprofit Zrt. és a Magyar Turisztikai Ügynökség. 

A pályázat célja volt, hogy a szezonalitásnak kevésbé kitett vonzerő jöjjön létre az 1987-től világörökségi címmel rendelkező Ófaluban és környezetében.

A beruházás eredményeként néhány éven belül évi 30 ezerrel nőhet a látogatók száma - írták a közleményben, hozzátéve, hogy a falu turisztikai terheltsége nem nő, mert a fejlesztéseknek köszönhetően csökken a szezonalitás.       

Hollókő Román András közreműködésével került műemlékvédelem alá. Az ő tiszteletére épült meg 2005-ben a nevét viselő látogatóház, mely információs és felfrissülési pont, az épület rendezvényeknek is otthont ad. 

 

Mi épül?várfelújításturizmusHollókő

Hírlevél

Hirdetés