2024.04.23, Kedd
Tervezett ütemben halad a József főhercegi palota újjászületése
Főkép: Magyar Építő Zrt.

Tervezett ütemben halad a József főhercegi palota újjászületése

magyarepitok.hu

2024.02.02. 11:12 - Sándor Csilla

Elkezdték a homlokzati elemek felhelyezését a József főhercegi palotára, amelyet a Magyar Építő Zrt. szakemberei az eredetihez hűen rekonstruálnak.

Hirdetés

A homlokzati elemek felhelyezésével folytatódik a Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló József főhercegi palota újjáépítése. A Szent György téren található épület homlokzatának végleges formáját tavaly ősszel kezdték kialakítani. Jelenleg a kivitelező cég szakemberei a nyílászárók vaktokjait építik be, valamint a homlokzat szigetelésén dolgoznak. Ezzel párhuzamosan elkezdték az épület déli és keleti oldalára a faragott mészkőből készült lábazati és rusztikus kváderkövek felhelyezését – olvasható a Nemzeti Hauszmann Program és a Magyar Építő Zrt. közösségi oldalán.

 

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program - további fotók: Magyar Építő Zrt., Nemzeti Hauszmann Program

 

A palotakertet is helyreállítják

A homlokzati ornamentumok mintáztatása is zajlik, ezek rögzítése újabb látványos szakasza lesz a József főhercegi palota újjászületésének. A korábban elkészült manzárdtetőzet acélszerkezetén jelenleg azokat az ácsmunkákat végzik, amelyek a bádogfedést előzik meg. Hamarosan elkezdődik a palotakert helyreállításának részeként a Szent György utca vonalában húzódó, keleties stílusú lodzsa építése is.

 

Fotó: Magyar Építő Zrt.

 

56 év után születik újjá a József főhercegi palota

A Várkapitányság megbízásából, a Magyar Építő Zrt. 2021 júliusában kezdte el a Szent György téren a József főhercegi palota újjáépítésének munkálatait. A XVIII. század végén a Teleki-palota épült fel itt, amelyet József nádor fia, József Károly főherceg 1906-ra átalakíttatott. A Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján, historizáló stílusban megújított épület a második világháború küzdelmeiben megsérült. Rekonstrukciója helyett, 1951-től munkásszállóként használták, majd az elhanyagolt és leromlott állapotú palotát 1968-ban felrobbantották, végül elbontották. Helye 2021-ig beépítetlenül állt. Ekkor kezdték el a Nemzeti Hauszmann Program részeként ismét felépíteni a József főhercegi palotát.

 

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

 

Fejezetek az építési naplóból

Portálunk rendszeresen beszámolt a beruházás mérföldköveinek számító eseményeiről. Többek között arról, hogy a munkálatok elkezdése előtti régészeti feltárás során, értékes leletek kerültek elő. Az ásatások befejezését az árkok tömedékelései követték, majd ezután elkezdődhettek az alaplemez kivitelezési, és a liftakna bányászati munkálatai is. 2022-ben elkészült az alagsor, a liftakna vasbeton szerkezete is. Majd elindultak a próbacölöpözési munkálatok és a szerkezetépítés. 2023 áprilisában tartották a bokrétaünnepet, miután a József főhercegi palota szerkezete elérte a legmagasabb pontját. A díszlépcsőház üvegboltozatának vázszerkezete is helyére került. 2024 januárjában elkezdték a homlokzat végleges formájának kialakítását. A József főhercegi palota épülete a jövőben az Alkotmánybíróság otthona lesz.

 

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

 

Modern technika, korhű megjelenés

A Nemzeti Hauszmann Program keretében a neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel együtt épül újjá a József főhercegi palota. A kivitelező Magyar Építő Zrt. a palota külsejében hűen követi az eredeti kialakítást. A belső terek közül visszaépítik az üvegboltozatú díszlépcsőházat és az első emeleti báltermet.

 

Fotó: Magyar Építő Zrt

Galéria

Mi épül?Magyar Építő Zrt.Nemzeti Hauszmann ProgramBudai várJózsef főhercegi palotaBudapest

Hírlevél

Hirdetés