2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Az egyik leghíresebb magyar műemlék öltötte magára régi köntösét – teljesen elkészült a jáki templom restaurációja
Fotók: Dömötör Csaba országgyűlési képviselő Facebook-oldala

Az egyik leghíresebb magyar műemlék öltötte magára régi köntösét – teljesen elkészült a jáki templom restaurációja

Forrás: mti, magyarepitok.hu

2024.04.12. 14:21 - Szabó Ákos

Most látogatóközpont létesítésére készül az egyházmegye.

Hirdetés

Befejeződtek a Vas vármegyei jáki Szent György-templom külső és belső helyreállításának, restaurálásának több évig tartó munkálatai, a következő lépés a már kész kivitelezési tervekkel rendelkező látogatóközpont megépítése lehet – nyilatkozta április 12-én Sarkadi Márton építész, a Szombathelyi Egyházmegye projektvezetője.

 

 

Sarkadi Márton elmondta: a templombelső helyreállítása már 2022-ben befejeződött, azóta elkészültek a templom homlokzatának restaurálási munkálatai is, amelyek közül a legfontosabb a jáki templom közismert nyugati kapujának helyreállítása volt - mondta, hozzáfűzve, hogy megújult a templomkert, beleértve a sétautakat és a világítás korszerűsítését is.

Az építész kiemelte, hogy a felújítás keretében elkészült a XIII. századi Szent Jakab-kápolna teljes restaurálása is. Ez a középkorban a település templomául szolgált, mivel a kolostornak épített Szent György-templom ebben a korban nem láthatta el ezt a feladatot.

 

 

A következő lépés egy látógatóközpont kialakítása

A következő lépés a jáki templomhoz kapcsolódó látogatóközpont és kiállítótér megépítése, amelynek előkészítéseként pénteken elszállították a Savaria Múzeumból az apátsági templom kapuját díszítő eredeti apostolszobrokat. Ezek közül hármat Jákon, egy a templomhoz kapcsolódó épületben, egy turisztikai pavilonban lehet majd ideiglenesen megtekinteni, a többit a látogatóközpont felépüléséig a Szombathelyi Egyházmegye műtárgyraktárában helyezik el.

Ezzel a lépéssel Sarkadi Márton szerint arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy Jákon nemcsak a román kori templom épülete jelent látnivalót, hanem azok a régészeti leletek és egyéb tárgyak is, amelyek bemutatják annak történetét, megvilágítják régészeti, művészettörténeti jelentőségét.

 


Sarkadi Márton elmondta: 2018 óta a jáki templom helyreállítására több mint 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye, a látogatóközpont létesítéséhez - amelyhez az apátsági épületek szolgálnak alapul, de egy új nagy kiállítótér is épülne - további több mint 1 milliárd forintra van szükség.

 

 

Az eredetileg 1256-ban felszentelt, román stílusban épített templomon az évszázadok során hadseregek, tűz és természeti katasztrófák is nyomukat hagyták. Az utolsó jelentős helyreállítási munkákat Schulek Frigyes tervei alapján végezték el, bő egy évszázaddal ezelőtt, a templom mindmáig megőrizte eredeti román kori alakját és stílusjegyeit, épségben maradt.

A megújult apátsági templomot a tervek szerint április 21-én, vasárnap áldja meg ünnepélyes keretek között Székely János megyéspüspök, az eseményen várhatóan a köztársasági elnök is részt vesz.

Galéria

Mi épül?műemlékfelújításJákJáki templom

Hírlevél

Hirdetés