2024.06.17, Hétfő
Nyolc hét alatt szerkezetkész társasház? Már lehetséges

Nyolc hét alatt szerkezetkész társasház? Már lehetséges

magyarepítok.hu

2024.05.25. 08:00 - Móré Levente

Rekordgyorsasággal építették fel Budapest egy kis társasházának szerkezetét Leier előregyártott elemek segítségével.

Hirdetés

„Budapest III. kerületében, a Nimród utcában épült háromemeletes, négylakásos társasházba lényegében minden előregyártott elemünk beépült”

– tudtuk meg Takács Gábortól, a Leier Hungária Kft. előregyártott vasbeton szerkezetek üzletágának vezetőjétől. A megszokott építési módoktól eltérően ugyanis már az alapozásánál is előregyártott elemeket használtak a kivitelező S&S Wood 95 Kft. munkatársai: az épület monolitikus talpgerendáit Leier kéregfalakkal váltották ki.

 

 

Pontosan és gyorsan

Ma már nem csak szabályos kubus építhető előregyártott elemekkel. Jó példa erre a társasház tetőterének vasbeton, úgynevezett koporsófödém-szerkezete is. Ennek tagolt geometriája előregyártással is megvalósítható volt: a függőleges és ferde szerkezetek Leier kéregfalból, a födém pedig (a 2022-es Construma-díjas) klímafödémből épült. A tetőtéri szerkezeteknél, a különleges formájú nyílászárók miatt szükség volt továbbá négy egyedi, ferde elhelyezésű előregyártott gerendára is.

Nem véletlen, hogy a beruházó már a harmadik projektjét építteti fel a Leier előregyártott termékeivel, hiszen gyorsan, kevés utómunkával (nincs szükség vakolásra, utólagos vésésre, mert kedvezőbb a végleges felületi kialakítás), kiszámíthatóan és tisztán lehetséges e termékekkel építkezni.

 

 

Teljes arzenál

„Fontos persze az is, hogy megoldásaink az élőmunka-igényt is jelentősen csökkentik: a S&S Wood 95 Kft. kis létszámmal, átlagosan öt fővel építi az ingatlanokat, ez pedig az előregyártás miatt lehetséges”

– emelte ki Radnai Gábor termékmenedzser, akitől megtudhattuk: az épület kútalapokra épült, amelyeket Leier kéregfalból kialakított talpgerendák kötnek össze – ez egyben az épület lábazata is. E megoldás kiemelt előnye, hogy használatával nincs szükség a helyszínen zsaluzat készítésére vagy betonacél armatúra szerelésére, hiszen ezeket már tartalmazza a Leier félmonolitikus szerkezete.

 

 

Leier kéregfalból készült az épület teljes falszerkezete (a tartófalak és a hanggátló falak egyaránt), a megrendelő igényei szerint pedig az elektromos szerelvények már a gyárban bekerültek a falelemekbe. A klímafödém is mennyezeti hűtő-fűtő csövezéssel, elektromos szerelvények beépítésével került ki a helyszínre csakúgy, mint az emeleti koporsófödém, amely szintén hűtő-fűtő körökkel ellátott.

 

 

Jelentősen gyorsította a kivitelezést a Schöck Tronsole rendszerrel ellátott, előregyártott pihenőkaros lépcsők és Leier mesterpanelból készült, Schöck iskorb hőhídmegszakító elemekkel támogatott erkélylemezek használata is. Így lehetségessé vált a szinte hulladékmentes és kiemelten gyors építés, hiszen a projekt első szállítására 2023 június 19-én, az utolsóra pedig augusztus 22-én került sor. Ekkor építették be a Leier által gyártott, egyedi, vasbeton szerkezetű timpanonelemeket az épület két végére.

 

 

„Jelenleg kertészeti munkák folynak, az épület teljesen elkészült” 

– összegezte a munkákat Radnai Gábor termékmenedzser. E kis társasház felépülte pedig jól mutatja az építkezések jövőjét is: az előregyártás ugyanis ma már nem a múlt próbálkozásainak, hanem a jövő megoldásainak bizonyítéka.
 

 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.S&S Wood 95 Kft.Budapesttársasházakelőregyártáselőregyártott betonelemek

Hírlevél

Hirdetés