2024.06.23, Vasárnap
Családbarát szálláshelyek és sportpályák épültek a festői szépségű nemzeti emlékhelyen
Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

Családbarát szálláshelyek és sportpályák épültek a festői szépségű nemzeti emlékhelyen

MTI

2024.06.12. 14:09 - Sándor Csilla

Tizenhat apartmanház és multifunkcionális sportpálya várja a zarándokokat és a turistákat Mátraverebély-Szentkúton, a római katolikus nemzeti kegyhelyen.

Hirdetés

A családbarát beruházások négy év alatt valósultak meg, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség 3,4 milliárd forintot biztosított.
Az átadási ünnepségen jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki többek között arról beszélt, hogy Szentkút jelenlétét 800 éve jegyzik, és csaknem 300 éve zarándokhely. 2006-ban a püspöki kar döntése alapján nyilvánították nemzeti kegyhellyé, 2020-ban nemzeti emlékhely - tette hozzá. A búcsújáróhelyet évente háromszázezer zarándok keresi fel.

 

Fotó: Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely

 

Családok számára tervezték az apartmanházakat

Az elmúlt négy évben megvalósított fejlesztések révén 16 családi apartmanház, egy 114 négyzetméteres fedett közösségi tér, és egy 345 kilowatt teljesítményű naperőmű épült.


A családok fogadására kialakított házakban fürdőszoba, konyha és két hálószoba található.

Kibővült a kálvária kápolna egy 456 férőhelyes urnatemetővel, a kegyhely területére szelektív hulladékgyűjtők kerültek, két játszóteret és egy multifunkcionális sportpályát építettek a gyerekeknek, létrehoztak egy beltéri játszószobát, valamint megújult a nagyparkoló.
Mindezek mellett több ezer négyzetméternyi új utat adtak át, és 627 facsemetét ültettek a kegyhelyen.

Sokan nem vallási okból keresik fel a kegyhelyet

A családi apartmanokkal együtt már 200 vendég fogadására vált alkalmassá Szentkút, a fejlesztésekkel a vendégforgalom további növekedésére számítanak.


Az ünnepségen Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke hangsúlyozta, hogy sokan nem vallási okból érkeznek ide, de akik lelkileg megerősödnek, megtisztulnak a kegyhelyen, jobban helyt tudnak állni a családban, az életben.
Berhidai Piusz atya, a ferencesek tartományfőnöke a kegyhely feladatának nevezte, hogy az ide látogatót Istenhez való kapcsolatához vezesse vissza.
Az átadási ünnepség elején Orosz Lóránt kegyhelyigazgató mondott imát és köszönetet mindazoknak, akik segítették a beruházást.

Mi épül?MátraverebélySzentkútzarándokhelyapartmanházMátracsaládbarát szálláshelyrómai katolikus zarándokhelymultifunkciós sportpályaMagyar Turisztikai Ügynökség

Hírlevél

Hirdetés