2024.06.23, Vasárnap
Megépül a bor városa és a népszerű zarándokhely közötti bringaút zárószakasza
Fotó: illusztráció (magyarepitok.hu)/ Dernovics Tamás

Megépül a bor városa és a népszerű zarándokhely közötti bringaút zárószakasza

MTI és magyarepitok.hu

2024.06.14. 16:15 - Sándor Csilla

A két és fél kilométeres kerékpárúttal Villány és Máriagyűd között kerekezhetnek majd.

Hirdetés

Tovább bővül Baranya vármegye festői szépségű tájait, világhírű pincészeteit, természeti, szakrális és történelmi látványosságait összefűző kerékpárútvonal-hálózata. Megépítik 350 millió forint uniós forrás felhasználásával a máriagyűdi útvonal folytatását az 5701-es és az 5711-es út mentén. A két és fél kilométeres szakaszon egy pihenőpont is létesül, ahol szükség esetén kisebb szervízelést is elvégezhetnek majd a bringások.

A pirossal jelzett szakasz megépítésével válik teljessé a Máriagyűd-Villány bringaút 

 

Kiválasztották a kivitelezőt

Az uniós közbeszerzési értesítőben már az is megjelent, hogy ki építheti meg a kerékpárutat az 5701 jelű út mellett, két körforgalmú csomópont: a Gyűdi úti csomópont, valamint az 5711-es út csomópontja közötti szakaszon.
A 2360 méteres 2,30 m széles aszfalt burkolatú, kétoldali 0,5 m széles stabilizált padkával, baloldali földárokkal kialakított bringás közlekedési folyosót a Közműépker Mélyépítő és Kereskedelmi Kft. kivitelezheti.

 

Fotó: Illusztráció / magyarepitok.hu / Nagy Mihály


A Siklós környéki utak fejlesztésével újabb lendületet kaphat a térség turizmusa. Népszerű a túrázók körében a Siklós-Villány útvonal. A kerékpárút Siklós határától, az elkerülőút körforgalmától indul és Nagytótfalu valamint Kisharsányon keresztül Nagyharsányba visz. A községi temetőtől folytatódik a szilárd burkolatú kerékpárút, amelyen egészen Villányig lehet kerekezni.

A nagy terv a Pécs-Balaton bringaút

Az év elején jelentették be, hogy elkészült a Nyugat-Mecsek és Ormánság közötti 55 km-es szakasz. A fejlesztések egyik végpontja Kákics, ahonnan Sellyén át elérhetővé válik az Eurovelo13 Vasfüggöny kerékpárút, valamint az Ős-Dráva útvonal. A szakasz északi végpontja Magyarszék, ami a Komló-Sikonda felé nyit továbbhaladási lehetőséget.

 

Az Eurovelo Vasfüggöny baranyai szakasza Fotó: eurovelo.com

 

Az 55 km-es útvonal húsz helyszínt – közöttük van Orfű is - érint. A fejlesztések célja, hogy az egyes szakaszokat egységes hálózattá fűzzék majd össze.
A jövőbeli projektek között szerepel a Siófok-Pécs útvonal tervezése és a Pécset Harkánnyal és Siklóssal összekapcsoló bringaút megvalósítása is.

Mi épül?BaranyaOrmánságVillánykerékpárútSiklósMárragyűd Közműépker Mélyépítő és Kereskedelmi Kft. Eurovelo 6

Hírlevél

Hirdetés