2024.09.28, Szombat
Megújulnak a történelmi borvidék központjának ikonikus épületei
Fotó: wikipedia

Megújulnak a történelmi borvidék központjának ikonikus épületei

magyarepitok.hu

2024.06.20. 10:37 - Sándor Csilla

Felújítják Tokaj szívében a Járási Hivatalnak és a Városházának otthont adó műemlék épületeket. Kiválasztották a kivitelező céget.

Hirdetés

Régi pompájában tündökölhet Tokaj központjában a műemlék védettségű Járási Hivatal. Az épület homlokzatának felújítására kiírt tenderen a legjobbnak a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. ajánlatát tartották. Így a kiválasztott kivitelező cég szakemberei a főhomlokzat 680 négyzetméternyi felületén a következő munkálatokat végezhetik majd el: a fal megtisztítása, a sérült felületrészek eltávolítása, a vakolat javítása, végül a homlokzat festése.

Felújítják a tetőt és az épület karakterét megőrizve lecserélik a nyílászárókat

A projekt keretében lecserélik a nyílászárókat. A kivitelező feladata az ablakok és ajtók esetében is a meglévő profilok és vasalatok megőrzése és felületkezelése. Előbbiek esetében korszerű, háromrétegű hőszigetelő üvegezéssel kell majd beépíteni az ablakokat. A lábazatról lebontják a burkolatot, a helyére fagyálló bodrogkeresztúri riolit tufa kőlapok kerülnek. A bádogos munkákat mindenütt lecserélik. Az épület tetejét is megújítják új cserépfedést kap, a padlásfödémet pedig a kor követelményeinek megfelelően szigetelik.

Új kétszintes épületrész csatlakozik majd a Városházához

A hivatal szomszédságában álló Városháza műemlék épülete és annak hátsó épületrésze is megújul. A városirányításnak otthont adó épület utcai és annak északi homlokzata közel 1050 négyzetméteren kap új vakolatot a felület szakszerű előkészítése után.
A Városháza tetőszerkezetén is jelentős munkálatok zajlanak majd, hőszigetelik és új cserépfedést raknak fel. A nyílászárókat lecserélik. A belső terekben is átfogó munkálatok kezdődhetnek meg: a házasságkötő terem rész teljes szanálása után, az épületet megtoldva, kétszintes új épültrész épül 280 m2-es bruttó szintterülettel. Az új tömböt a földszinten és az emeleten össze kell kötni a meglévő közlekedő folyosókkal. A kivitelezést a közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint szintén a Pharos 95 Sportpályaépítő Kft. végezheti el.

Mi épül?Tokajvárosházajárási hivatalépületfelújításPharos '95 Kft.műemlékfelújításA megújuló Tokaj

Hírlevél

Hirdetés