2024.09.08, Vasárnap
Knight Rider a magyar utakon – Kialakítják a kijelölt autópályaszakaszon az önvezető járművek működését támogató szenzorszigeteket
Fotó: Illusztráció, magyarepitok / Nagy Mihály

Knight Rider a magyar utakon – Kialakítják a kijelölt autópályaszakaszon az önvezető járművek működését támogató szenzorszigeteket

magyarepitok.hu

2024.07.15. 07:59 - Sándor Csilla

Kiválasztották a céget, amely kiépíti az önvezető járművek teszteléséhez és működésének támogatásához szükséges központi rendszert, illetve az adatgyűjtő szenzorszigeteket az M1-M7 kijelölt szakaszain.

Hirdetés

Magyarország jelentős erőkkel, többek között  – ötszintű laborstruktúrával – a ZalaZONE tesztpályával, egyetemi képzésekkel és kutatói programokkal kapcsolódott be az autonóm járművek fejlesztésébe.

A napokban jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben a hirdetmény, amelyből kiderült, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából, a Sagemcom Magyarország Elektronikai Kft. szakemberei szerelhetik fel az M1-M7-es autópálya fővárosi bevezető szakaszán azokat a szenzorokat, amelyek valósidejű forgalmi adatokat szolgáltatnak és hozzájárulnak majd az autonóm járművek tesztjeihez. Szintén ez a cég kapta a megbízást a központi adatfeldolgozó és tároló edge szerverek szállítására és telepítésére is.

 

 

Az autók mellett az infrastruktúrát is fejleszteni kell

Az új, autonóm technológia jövőbeli alkalmazásához az autógyártók már számos megoldást kifejlesztettek, a parkolásnál használt ultrahangos szenzorokat, kamerákat. Nagy lépést jelentenek az olyan fejlesztések, amelyek a környezeti viszonyoktól – eső, köd – függetlenül is megbízható adatokkal képes ellátni a járművet, mint például az elektromágneses hullámokat használó radarszenzorok. Az infrastruktúra fejlesztése is elengedhetetlen, hogy járművek mellett, újabb szintet lépjen az autonóm közlekedés.

Úton a teljesen automatizált járművek felé

A szakértők többnyire egyetértenek a fejlődés lépcsőfokaiban: az elsőnek azt tekintik, amikor a sofőr kezében van a jármű feletti teljes irányítás. A kettes szinten a felelősség egésze az emberé döntési helyzetekben, de bizonyos funkciók szoftveres irányítás alá kerülnek, ez ma már számos gépjármű esetében elérhető.

 

Fotó: Illusztráció / magyarepitok.hu / Nagy Mihály


A hármas szinten a döntések a jármű és annak gyártója kezébe kerülnek, ám, ha szükségessé válik, akkor az autóvezetőnek át kell vennie az irányítást. Így képes a rendszer az utasvédelemre, az ütközések elkerülésére.
A következő lépcsőfok az lesz, amikor már a jármű minden feladatot elvégez megfelelő infrastruktúrájú utakon – autópálya -  és időjárási helyzetekben, a feltételek teljesülése esetén teljesen automatizálttá válik a közlekedés.
Az ötödik lépcsőfok elérésekor, bárhol és önállóan lesz képes haladni a jármű. Utóbbiak feltételei még nem állnak rendelkezésre, csupán a filmvásznon. Ahogy azt a Knight Rider filmsorozatban láttuk az önvezető, mesterséges intelligencia alapján vezérelt elpusztíthatatlan autó K.I.T.T. esetében. A távlati cél ez, hogy „a sofőrt” a volán mögött szundikálva vigye el az autója a kijelölt célig.

Őszig kiépülnek a szenzorszigetek

Magyarországon is elkezdődik  az automatizált járművek teszteléséhez és működésének támogatásához szükséges központi rendszert illetve az adatgyűjtő szenzorszigetek kialakítása.

Az uniós közbeszerzési hirdetmény szerint a projekt Magyar Közútra eső részében, egy olyan központi rendszeren alapuló közlekedési rendszert dolgoznak ki, amely a legkorszerűbb technológiák felhasználásával, a kihelyezett szenzorok adataival támogatja majd az autonóm járművek tesztelését és üzemeltetését, különös tekintettel a környezetérzékelésre és a járművek központi irányítására.

 

 

Valós idejű adatközlést végez majd a rendszer

Elsődleges feladatként olyan központi rendszert hoznak létre, amelyet alkalmazhatnak a hálózatba kapcsolt automatizált járművekkel szoros összefüggésben, különféle tesztek és funkciók validációjának támogatására.
Távolabbi cél, hogy a rendszer további fejlesztésével a közlekedés irányításának és üzemeltetésének felhő alapú támogatása is megvalósulhasson.

A tender kiírása szerint a tervezett rendszer képes lesz:

  •  a jármű és infrastruktúra szenzoradatok valós idejű fúziójára,
  •  az adatok rögzítésére,
  • a nemzetközi szabványok alkalmazására,
  • a járművek valós idejű környezeti modellel való támogatására.

Továbbá biztosítja az infrastruktúra elemek és járművek központi irányításának lehetőségét és az autonóm járművek tesztelési eljárásainak támogatását.

Itt létesülnek a szenzorszigetek

Az M1-M7 autópálya kijelölt szakaszain különféle típusú szenzorokból - kamera, radar, lidar - álló 5G lefedettséggel rendelkező infrastruktúrát építenek ki.

A szenzorszigetek telepítései helyszínei:

  • M1-M7 autópálya közös szakasza, az Egér út csomópont és Budaörsi pihenő között,
  • M7 jobb 8+290 VJT (változtatható jelzésképű táblákkal )+útirányjelző portál, 
  • M7 bal 8+400 VJT+útirányjelző portál, 
  • M7 jobb 8+690 VJT+útirányjelző portál.

A szenzorszigetekre forgalmi irányonként szűk- és széles látószögű kamerákat, továbbá halszemoptikával szerelt szenzort is telepítenek. Az adatgyűjtés további forrásai: hőkamerák, radarok, valamint távoltéri és közeltéri LiDARok lesznek, utóbbi lézerfényt használ a tárgyak távolságának és egyéb jellemzőinek meghatározására.

A kiválasztott cég szakemberei az M1-M7 autópálya fővárosi bevezető szakaszána szenzor szigetek létrehozását végzi el, továbbá elkészíti a helyi adottságokat – meglévő műtárgyakat, közműveket – rögzítő kiviteli tervdokumentációt.

Szigetszentmiklósra kerül az adatfeldolgozó

A projekt második nagy feladatcsoportja a központi adatfeldolgozó és tároló edge szerver szállítása és üzembe helyezése lesz. Ennek helyszínéül az M0 Szigetszentmiklósi mérnökségét jelölték ki. A kivitelező cégnek a szállításon, beüzemelésen kívül gondoskodnia kell a karbantartásra és a felhasználásra vonatkozó ismeretanyag összeállításáról is. A projektnek ezekkel a feladataival novemberig kell elkészülnie a cégnek.

Mi épül?autonóm járműszenzorszigetZalaZONEönvezető járműM1-M7-autópályaMagyar Közút Nonprofit Zrt.Sagemcom Magyarország Elektronikai Kft.

Hírlevél

Hirdetés