2024.07.06, Szombat
Új komplexum támogatja a karcagi sportolókat

Új komplexum támogatja a karcagi sportolókat

magyarepitok.hu

2024.07.03. 14:44 - Móré Levente

Minden aktív kikapcsolódást kereső célpontja lehet a Karcagi Erzsébet-liget: elkészült a Ligeti úti Sport- és Szabadidőközpont is.

Hirdetés

Finoman ívelt faszerkezetek, friss színek és funkcionális terek telhetnek meg élettel, átadták ugyanis Karcag újjáépített Sportpályáját. Karcag Városi Önkormányzata még 2022 tavaszán adott megbízást a komplexum építésére, amelyet a LINERA Mérnöki Iroda Kft. tervei alapján a ZERON Zrt. és Prím Építő Kft. konzorciuma kivitelezhetett.

 

 

Könnyed épületek, következetes térszervezés

Sok helybéli számára volt kiemelt jelentőségű a Sportpálya, hiszen többen is innen indították sportkarrierjüket, vagy szereztek a sportnak köszönhetően életre szóló élményeket. A létesítmény azonban elavult, terei pedig nem szolgálták megfelelően a mai igényeket, így a város vezetése annak megújítása mellett döntött.

A kivitelezéssel a labdarúgó pályán kívül lelátóval, fedett műfüves pályával, öltözővel, futópályával, kondi-, asztalitenisz-, birkózó- és squashteremmel, edzőtábor tartásához szükséges szálláshelyekkel is gazdagodott Karcag városa.

Íves, ragasztott fatartós szerkezetek uralják az épületek látványát. Ezek és az általuk keltett dinamikának kontrasztot adó 1800 m2 tégla homlokzatburkolat egyaránt az arculattervezőként közreműködő Turi Attila alkotásai. A Főépület tetejére 50 kWh kapacitású napelemrendszer került, amely az épületek hőszivattyús fűtésével együttműködve biztosítják a hosszútávú gazdaságos és a lehető leginkább klímasemleges fenntartását.

 

 

Új attrakció a város peremén

A Ligeti úti Sport- és Szabadidőközpont a kormány 9 milliárd forintos támogatásával újult meg az Erzsébet-liget projekt első fejlesztéseként. Amint arra Szepesi Tibor, Karcag polgármestere a központ szerepét illetően felhívta a figyelmet:

„Több sportágban is – labdarúgás, kosárlabda, birkózás, karate, triatlon, asztalitenisz – utánpótlásválogatott versenyzőt adtunk a magyar sportnak, akikre felnőtt korukban is lehet számítani. A közelmúlt jelentős labdarúgó eredménye, hogy a Karcagon nevelkedett Varga Kevin, aki a felnőtt labdarúgó válogatott alapjátékosává vált.”

A helyi Önkormányzat által életre hívott és a közelmúltban megvalósított "Erzsébet-liget projekt" közvetlenül e sportcentrum mellé került. Az Erzsébet-ligetben épült fel a milánói világkiállítás magyar pavilonja, itt létesült Közép-Európa egyik leghosszabb kerékpáros pumpapályája, egy 200 négyzetméteres háromgenerációs játszótér és több közösségi tér – a Rónai Malom és Life- levegőminőség javító bemutató épület is.

„A pihenni vágyók és turisták az Erzsébet-liget másik oldalán – tette hozzá a polgármester – a karcagi Akácliget Fürdőt találják, amelynek fejlesztése szintén tervben van. Így a sportcentrum fejlesztésével együtt fontos turisztikai célpont alakult ki, hiszen az említett projektek egymás mellett állnak, az átjárás pedig közöttük teljes mértékben biztosított és a város vonzerejét jelentősen emelheti.”

 

 

Teljes átalakulás

Mindemellett a Zeron Zrt. projektért felelős vezetője is segített lapunknak megismerni az építés részleteit. Amint azt megtudhattuk, a 25 456 m2-es telek új, vetett füves futballpályája és új futóköre mellett a terület nyugati felén építhették fel a lelátóval is ellátott, 2855 m2-es főépületet, ahol a lelátó alatt alakította ki a kivitelező a játékosok öltözőit és egyéb kiszolgáló helyiségeket. Konditerem, birkózóterem, squash pálya, aerobik és asztalitenisz terem is szolgálja az itt sportolókat, míg az épület emeletéről lehetséges a lelátóra kijutni.

„Hagyományos építőanyagokból, síkalapozással, előregyártott vasbeton szerkezettel, illetve acél tetőszerkezettel készült a lelátó építménye – mesélte a projektvezető – , amelynek födéme fölé egy vasbeton pillérekkel alátámasztott, nyitott, rétegelt-ragasztott fából készült térlefedés került.”

A telek keleti felére egy új, 1823 m2-es, fedett műfüves csarnoképületet emeltek, itt a szükséges öltözői és vizesblokkok felett szintén lelátó épült, kifejezetten a futballpálya vendégszurkolói számára, ahová kétoldalról egyeneskarú lépcső vezet fel. E megoldással jól elkülöníthetők a hazai és a vendég szurkolók, sőt, a beléptetés is különválasztható. A fedett műfüves pálya vasbeton pillérrel és ragasztott fa főtartó vázszerkezettel képzett, amelynek tetőzete a lelátó-öltöző épület fölé kinyúlva annak fedését is biztosítja. Az épületet hagyományos építőanyagokból, síkalapozással, monolit szerkezettel, falazott és szendvicspanel falakkal, illetve rétegelt ragasztott fa tetőszerkezettel kivitelezték.

 

 

Karcag Sportpályájának régi bejárata helyére új, 821 m2-es fogadóépület került, amelyben nemcsak a pénztár, a porta és a büfé kapott helyet, de emeletére került a létesítmény adminisztrációs irodája, sőt, szolgálati lakások is. Az összetett funkciójú épület két különálló egységből áll, amelyet az emeleten egy külső folyosó köt össze és a zárófödém egységesít.

 

Galéria

Mi épül?LINERA Mérnöki Iroda Kft.Zeron Zrt.Prím Építő Kft.Karcagsportberuházásoksportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés