2024.09.12, Csütörtök
A déli határ közelében fekvő település kap átfogó fejlesztéseket

A déli határ közelében fekvő település kap átfogó fejlesztéseket

mti

2024.08.22. 11:25 - Hegedűs Gergely

Többek közt leaszfaltozzák a faluban az esők után sártengerré váló utcát, megújul a több mint 60 éve épített művház.

Hirdetés

Csaknem félmilliárd forintos fejlesztéssorozat zajlik Békéssámsonban - tájékoztatta a Békés vármegyei község polgármestere az MTI-t. Annus István, aki jelenleg függetlenként, ősztől fideszes színekben vezeti a több mint kétezer lakosú községet, elmondta: a támogatásokat az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretéből nyerték el.

A belterületi utakat 182 millió forintból fejlesztik, 1400 méter hosszan szilárd burkolat fogja váltani a jelenlegi földutat az esős időben járhatatlanná váló Széchenyi utca egy szakaszán. A beruházás már közbeszerzési szakaszban jár.

Mindezek mellett befejeződött a műfüves pálya kialakítása a közparkban, amelyre 50 millió forintot fordíthattak. 


A falu hős fiataljai előtt tisztelgő házat is rendbe teszik

Ugyancsak kiírták a közbeszerzést az 1963-ban épült művelődési ház felújítására, amelyre 120 millió forintot fordíthatnak. Az összegből kicserélik a tetőfedést, modernizálják az aulát és a mosdókat; a kertben pedig egy pavilon épül, amely további közösségi térként szolgál majd. Annus István elmondta, 34 millió forintot elnyertek a Magyar falu program kiírásán is, amelyből a művelődési ház elektromos hálózatát és fűtési rendszerét tudják korszerűsíteni.

A Szabadság Házát 50 millió forintból korszerűsíthetik energetikailag: szigetelik a külső homlokzatot és a födémet, új hőtermelő rendszert és napelemeket telepítenek. Itt is folyamatban van a közbeszerzési eljárás - osztotta meg a polgármester. A Szabadság Házában arra a húsz békéssámsoni fiatalra emlékeznek, akik a néhai Annus István vezetésével 1951-ben úgy döntöttek, hogy Magyar Ellenállási Mozgalom néven titkos szervezetet alapítanak a kommunizmus ellenni harc jegyében, és akiket megtorlásul összesen 186 év börtönbüntetéssel sújtottak. 

A fent felsoroltakon túl jelenleg zajlik az 1990-es években épült óvoda 35 millió forintos felújítása: a négy csoportszoba új padlóburkolatot kap, a nyílászárókat lecserélik és a csoportszobákhoz tartozó mosdók is megújulnak. A munkálatok a tervek szerint a szeptemberi tanévkezdésre befejeződnek - közölte Annus István.

Mi épül?Békéssámsonútfelújításóvoda

Hírlevél

Hirdetés