2024.09.09, Hétfő
Folytatódhatnak Füzér várának újjáépítési munkálatai
Fotó: Füzér vára / facebook oldala

Folytatódhatnak Füzér várának újjáépítési munkálatai

magyarepitok.hu

2024.08.03. 10:05 - Sándor Csilla

Több mint egy évtizede tart hazánk egyik legrégebbi kővárának rekonstrukciója, kiválasztották a harmadik ütem kivitelezőjét.

Hirdetés

Az 552 méter magas hegyen álló Füzér Vára épített örökségünk legkülönlegesebb építményei közé tartozik. Részben azért, mert hazánk legősibb fennmaradt kővárának egyike, másrészt az erőd Magyarország hét természeti csodájának egyikének számító  vulkáni kúpon áll. A XIII. század elején emelt erőd fontos szerepet kapott a mohácsi csata utáni trónviszályok  időszakában is. Egy időben itt rejtették és őrizték a Szent Koronát.

 

Füzér vára / facebook oldal

 

Feltárták a vár teljes területét

A várat  főnemesek birtokolták, többek között a Báthory,  a Nádasdy és a Károlyi család tulajdonában is volt. 1676-ban a császári hadsereg a Wesselényi-féle összeesküvés retorziójaként, felégette a várat. A torzóként megmaradt erőd egy részét széthordták. Újjászületése több kísérlet után, 1990-től kezdődhetett el, amikor a vár teljes területét feltárták a szakemberek.

 

 

Egy évtized előkészítés, egy évtized építés

Több mint egy évtizedes előkészítés eredménye volt, hogy 2012-15 között újjáépülhetett a Borsod vármegyei füzéri Alsó Vár. Az elővédmű mellé kialakították a Sziklagyep látogató ösvényt is.
A munkálatokról és a vár újjászületésének folyamatáról portálunk is rendszeresen beszámolt.

 


Tíz éve használhatják a látogatók a vár felé vezető utat és parkolót és a sétányt. Ezután készült el a Felső Vár gótikus ökumenikus imahelyként szolgáló Várkápolnája, a Palotaszárnya, Pinceszintje, Padlástere és Alsó bástyája. A második ütem munkálatait 2019-ben kezdték el, amelyben a Konyha és a Sütőház születhettek újjá.

 

 

Újabb részei kelhetnek életre a várnak

A projekt III. ütemének kivitelezésére a korábbiakhoz hasonlóan, a LAKI Épületszobrász Zrt. nyerte el a megbízást - 3,98 milliárd forintért - az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény szerint. A cég feladata lesz a tervek szerint többek között a Kaputorony négy szintjének, a Sáfárháznak az újjáépítése. Ebben a szakaszban végzik el a Kapubástya, a Tömlöc, az Óratorony rekonstrukcióját is. A kivitelezésben érintett terület közel 650 négyzetméter.

 

 

Statikailag megerősíthetik a várfalakat

A Laki Zrt. szakemberei ezenkívül statikailag megerősíthetik a kijelölt szakaszon a várfalakat, leburkolják közel 400 négyzetméteren a Várudvart. Ezenkívül kialakíthatják az építmények villamossági hálózatát, a tűzjelző rendszereket is. A munkálatok a források megérkezése után kezdődhetnek el. 

Galéria

Mi épül?FüzérFüzér váravárrekonstrukcióLaki Épületszobrász Zrt.műemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés