2024.09.09, Hétfő
Megkezdték a Honvéd Főparancsnokság Szent György téri épületrészének alapozását
Képek: Nemzeti Hauszmann Program/Facebook

Megkezdték a Honvéd Főparancsnokság Szent György téri épületrészének alapozását

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program/Facebook, magyarepitok.hu

2024.08.05. 15:54 - Szabó Ákos

A nagyszabású projekt a Nemzeti Hauszmann Program részeként készül el.

Hirdetés

Elindult az épület újjászületésének befejező üteme: hozzáláttak a Szent György téri épületrész alapozási és zsaluzási munkáihoz – írja Facebookon a Nemzeti Hauszmann Program (NHP) a Honvéd Főparancsnokságról, melynek Szent György téri oldalát az egykori Honvédelmi Minisztérium homlokzatát idéző kiegészítés fogja lezárni a jövőben. A déli épületrész magasságában és külső díszítőjegyeiben az eredeti épülettel azonos látványt nyújt majd.

 

 

Az NHP a napokban megjelent posztjában kifejti: a most megkezdett munkálatok eredményeként visszaépül az egykori épület déli homlokzatának dupla középrizalitja, melynek tetejét négy darab trófeum koronázza majd. Újra láthatóak lesznek Árpád, Hunyadi, Zrínyi és Pálffy hadvezérek egészalakos szobrai, valamint Judit és Dávid, Minerva és Mars, illetve Dobó Katica és Toldi Miklós úgynevezett allegorikus ívzug szobrai is, amelyek hamarosan az első emeleti ablakokat díszítik. A főhomlokzat további ornamentumai, a váltakozva ismétlődő, katonai dicsőséget megjelenítő reliefek és domborművek, a történelmi Magyarország középcímere, a Szent Korona domborművek, illetve a két kovácsoltvas falikar is eredeti helyükre kerülnek vissza.

 

 

A Kallina Mór tervezte egykori Honvédelmi Minisztérium, amely a Honvéd Főparancsnokság épülete mögött húzódott a Szent György tér irányába a II. világháborúban megsérült, és bár sérülései nem voltak végzetesek, a kommunista hatalom ideológiai okokból a helyreállítás helyett rommá nyilvánította, és fokozatosan visszabontva és a földdel tették egyenlővé. A Nemzeti Hauszmann Program részeként újjászülető épületegyüttesben a helyszín történelmi hagyományaihoz hűen a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kap méltó helyet a jövőben - zárja tájékoztatóját az NHP.

Lapunkban nem először számolunk be a Honvéd Főparancsnokságról: tavaly nyáron is írtunk a kupola építéséről, amit a Fejér-B.Á.L. Zrt. vállalt el.

Mi épül?Nemzeti Hauszmann ProgramHonvéd FőparancsnokságFejér-B.Á.L. Zrt.Budai várVárkapitányság Nonprofit Zrt.

Hírlevél

Hirdetés