2024.09.19, Csütörtök
Így halad a Paks II.-es óriásfejlesztés
Paks II

Így halad a Paks II.-es óriásfejlesztés

mti

2024.09.16. 15:40 - Szabó Ákos

A talajszilárdítás 35 százalékon áll, többek között 25 ezer cölöpöt is lefúrtak a földbe.

Hirdetés

Lapunkban rendszeresen beszámolunk hazánk meghatározó energetikai beruházása, a Paks II. előre haladásáról. Most Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adott rövid tájékoztatót Bécsből a munkálatokról. A tárcavezető, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) bécsi közgyűlésén, felszólalásában több más téma mellett a két atomerőmű blokk kivitelezéséről is beszámolt.

Röviden értékelve a paksi bővítés állását, többek között kifejtette: a munka szerinte jól halad, hamarosan megkezdődik a munkagödör ásása, a talajszilárdítás szintje 35 százalékon áll, míg az egyik nukleáris sziget alatt már el is készült, mintegy 25 ezer cölöpöt fúrtak le eddig a földbe.

- sorolta. Majd hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan a kormányzat dolgozik a már meglévő négy paksi reaktor élettartamának meghosszabbításán is.

 

Hamarosan 27 méter mélyre fognak leásni

A miniszter az esemény alkalmából találkozott Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával is, és szintén egyeztettek az óriásfejlesztés munkálatgairól.

Mint ahogy arról Szíjjártó Péter a Facebook-oldalán is beszámolt, a közeljövőben indul el egy újabb nagy munka, a talaj kitermelése egészen 27 méter mélységig és megkezdődnek a talajszilárdítási munkálatok a leendő 6-os blokk nukleáris szigete alatt is. Hozzátette:

most már több mint ezer ember dolgozik a munkaterületen, annak érdekében, hogy még az idei év vége előtt sor kerülhessen az első beton öntésére.

Azt is hangsúlyozta: a Roszatom együttműködése zavartalan a német, francia, svájci, magyar, amerikai és minden más nemzetiségű beszállítóval és partnerrel.

Mi épül?Paks IIPaks II. Atomerőmű Zrt.paksi atomerőműerőmű

Hírlevél

Hirdetés