2024.10.16, Szerda
Folytatódhat Budapesten az árvízvédelmi védművek fejlesztése
Fotók: budapest.hu és Országos Vízügyi Főigazgatóság/ TIVIZIG/Szegi Attila

Folytatódhat Budapesten az árvízvédelmi védművek fejlesztése

2024.10.14. 07:59 - Sándor Csilla

Uniós forrásokból finanszírozná a főváros Pest-Észak árvízvédelmi szakaszának újabb fejlesztési ütemében, három védvonal megerősítését. A projekt célja, hogy a fejlesztéssel a védművek magassága elérje azt a szintet, amelyet a 2013-as rekord árhullám nagysága alapján határoztak meg.

Hirdetés

Az uniós források elnyerésétől függ, milyen ütemben fejlesztheti tovább a főváros az árvízi védelmét. Az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett hirdetmény szerint Budapest Főváros Önkormányzata a mérnöki és építési feladatok megvalósítására írt ki feltételes közbeszerzési eljárást a Pest-Észak árvízvédelmi szakasz 37-38., és a 101. számú védvonal vonatkozásában.
Ezek a szakaszok Újpesten a Komp utcai fal  és magaspartot, a Váci út melletti védművet, valamint az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep magaspartját jelölik.

A beruházás célja, hogy az érintett szakaszokon a védmű elérje a jogszabályban előírt magasságot, amelyet a 2013-as rekord árhullám nagysága alapján határoztak meg.

 

 

A szennyvíztisztító telep környékét érintik a fejlesztések

A főváros a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP PLUSZ) forrásaiból finanszírozná a projektet. Az EU a tagországoknak az éghajlatváltozás hatásai – árvíz, aszály stb.- miatti problémák kiküszöbölésére nyújt támogatást.

A hirdetmény szerint a közbeszerzésen kiválasztott cég feladata lesz: Pest-Észak árvízvédelmi szakaszon a 101. számú mintegy 1630 méter hosszú védvonalszakasz tervezési és kivitelezési munkálatainak elvégzése. A munkálatokkal érintett védmű az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepet és annak puffer zónáját öleli körbe, míg a déli oldalon a Zsilip utcára merőlegesen a 37. védvonal szakaszhoz csatlakozik.

 

101. védvonalszakasz
Fotó: budapest.hu

 

Támfalak és árvízvédelmi töltések és utak épülhetnek

A kivitelező feladata mintegy 840 méteres szakaszon az árvízvédelmi töltés és kb. 790 méteren vízzáró vasbeton támfal megépítése. Utóbbi a MÁSZ, vagyis a mértékadó árvízszint+1,30 méter szintre méretezve készülne el. További kivitelezési feladat a töltésmagasítással és a vízzáró alépítménnyel mintegy 1630 méter karbantartó út kialakítása is. A fejlesztéssel érintett árvízvédelmi védmű nem mobil, hanem fix, egyes szakaszokon árvízvédelmi fal található. A projektben érintett védvonal összesen 2,82 km.

A Váci utca mentén lévő védművek is magasabbak lehetnek

November közepéig adhatják be ajánlataikat a kivitelező cégek a Pest-Észak árvízvédelmi szakasz 37. és 38. számú védvonalszakasz tervezési és kivitelezési munkáinak elvégzésére is.

 

37. védvonalszakasz
Fotó: budapest.hu

 

A projektben érintett szakasz kezdőszelvénye a Zsilip utcánál csatlakozik a 101. szakasz végpontjához. A Duna-öböllel párhuzamos mintegy 500 méter hosszú védvonal a Váci út 16. számnál lévő benzinkútnál éri el a Váci utat. Utóbbinál kezdődik a szintén a munkálatokkal érintett 38. szakasz, amely 585 méteren át tart a Váci út mentén egészen a 200-as szám alatti trafóházig.
A kivitelezéssel megbízott cég szakembereinek az árvízvédelmi mű említett szakaszán a következő projektelemeket kell megvalósítani:

  •  a 37. szakaszon mintegy 220 méteren az eredeti támfalhoz, - amelynek szélesítése illetve a résfal már korábban elkészült - mobil falrendszer elemeket kell beszereznie,
  •  a 38. szakaszon mintegy 115 méter hosszú vízzáró vasbeton támfalat kell megépíteni az alépítményekkel együtt,
  •  mindkét szakaszon 100 méter hosszan a mobilelemekkel kiegészítve, az alépítmények megépítése mellett, vízzáró vasbeton támfal kialakítása,
  •  mindkét szakasz kijelölt részein 135 méter hosszan vízzáró vasbeton résfal megépítése a mobilelemekkel együtt.

     
38. védvonalszakasz
Fotó: budapest.hu

 

A fejlesztés első szakasza már elkészült

A főváros korábban a pesti oldalon az újpesti Duna-parton húzódó védvonal megerősítését jelölte meg a legfontosabb árvízvédelmi fejlesztési feladatként.

Európai uniós forrásokból eddig a 35. szakasz megerősítése készült el. Ez 1.680 méter hosszan halad a Megyeri Csárdától dél felé, a Fővárosi Vízművek telephelye mögött az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep töltéséig.

Itt a földtöltés magasításra került, agyagmag beépítésével biztosították a vízzáróságot, a szakasz déli részén pedig jelentős hosszban támfal került kiépítésre.
A fejlesztés következő szakasza a már említett részeken a védművek jogszabályban meghatározott, a 2013-as rekord árhullám után megemelt magasságig kiépítését célozza.

Mi épül?BudapestBudapest Főváros Önkormányzataárvízvédelemárvízvédelmi védművek fejlesztéseKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)uniós forrásközbeszerzésÚjpestdunai árvíz

Hírlevél

Hirdetés