2024.10.09, Szerda

Budapest 14. kerületének szívében, a Bosnyák tér mellett születik meg a Bayer Construct cégcsoport beruházásában és generálkivitelezésében Zugló új városnegyede, a Zenit By Bayer. A 8 épületből álló komplexum egyetlen lakóépülete, a 168 lakásos Zenit Residence építésénél a szakkivitelezők a Mapei termékeit alkalmazták a homlokzati rendszer, a beltéri hidegburkolás és a teraszok emelt álpadlós rendszerének kialakításánál is, összesen majdnem 20 000 m2 felületen - derült ki a Mapei Kft. lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A Zenit By Bayer nagyszabású ingatlanfejlesztés keretében a Bosnyák piac melletti, egy évek óta alulhasznosított, 6,7 hektáros területen nyolc különálló épületben, hozzávetőlegesen 153 000 miroda-, 14 000 m2 lakó- (168 lakás) és 11 000 m2 kiskereskedelmi terület kerül kialakításra.

A projekt célja az volt, hogy az épület modern formái illeszkedjenek Zugló környezetébe, a játszóterek, közösségi kert és a zöld környezet pedig a családias miliőt teremtsenek azok számára, akik itt találnak majd új otthonra.

 

Fotók: Mapei Kft.

 

Innovatív megoldások, rekord gyorsaság

A Zenit Residence lakóépületet 2022 májusában kezdték el építeni, tehát bő másfél év alatt le is zajlott a projekt. Ez a rekord gyorsaság annak is köszönhető, hogy a területen felépítettek egy ideiglenes betonüzemet, amellyel helyben készül a kivitelezéshez szükséges alapanyag, valamint annak is, hogy az építkezésnél a Bayer cégcsoport által előre gyártott betonelemeket használtak, mely úttörő megoldás jelentősen csökkenti a szükséges műveleti időt.

Az előregyártott elemek összeillesztéséhez a Bayer Construct szakemberei a projekteken – így a Zenit Residence építkezésnél is – a Mapefill duzzadó kiöntőhabarcsot használják, amely kiválóan alkalmas betonelemek közötti hézagok merev kitöltésére.

A projekt energiahatékonyság szempontjából is a jövőt képviseli. Az épületet geotermikus energia felhasználásával fűtik, ehhez a területen lefúrtak 1150 méter mélységbe, ott találták meg a termálvizet tartalmazó rezervoárt.

Ezt egy korszerű hőszivattyús rendszerrel egészítették ki, amely egyben a nyári klimatizálást is biztosítja. A lakások ezáltal alacsonyabb rezsiköltséggel működnek majd, mint a mostanában átadott hagyományos energiaellátottságú épületek.

Mapei homlokzati rendszer kialakítása

A lakóépület 11 250 m2 területű külső homlokzatának kialakításához a szakemberek a Mapei ásványgyapot hőszigetelését alkalmazták, ez az egyetlen olyan természetes anyagú hőszigetelő lemez, amely megfelel a tűzvédelmi előírásoknak.

A homlokzatra az építés során 2 650 m2 felületen Mapetherm Klinker System, míg 8 600 m2 felületen pedig Mapetherm Mineral System került.

 

 

1. MAPETHERM KLINKER SYSTEM

A homlokzat kialakításánál alkalmazott egyik bevonati típus egy klinkertéglás bevonat volt, amihez a szakemberek Mapetherm Klinker Rendszert alkalmazták 2 650 m2 felületen, ennek elemei:

2. MAPETHERM MINERAL SYSTEM

A másik típus egy homlokzati színvakolat, amihez a szakemberek Mapetherm Mineral - Ásványi hőszigetelő rendszert alkalmazták 8 600 m2 felületen.

Itt első lépésként felragasztották a falazatra Mapetherm ragasztótapasz segítségével az ásványgyapot, illetve a lábazatnál az XPS hőszigetelő lemezeket. A Mapetherm dűbelek telepítését követően, a felület átsimításához, - melynek felvitt rétegébe Mapetherm Net üvegszövet hálót ágyaztak a szakemberek -, ismét a Mapetherm ragasztótapasz nyújtott segítséget.

Ezt követően Quarzolite Tonachino Pro S homlokzati vakolattal vonták be a falazatot, a felület alapozásához ezt megelőzően Universal Base Coat alapozót használtak.

A Quarzolite Tonachino Pro S szintetikus szálakat tartalmaz a jó repedésállóság érdekében és kvarc alapú adalékanyagok is találhatóak benne, amely a keveréket nagymértékben tömörré és ellenállóvá teszi, ezért különösen alkalmas homlokzati hőszigetelő rendszereken történő alkalmazásra. Ezenkívül tartalmaz szilikon kötőanyagot, továbbá egy olyan összetevőt is, amelyet kifejezetten a penész és az algák növekedésének megfékezésére fejlesztettek ki. 

A homlokzat egyes részein Quarzolite Pittura akril diszperziós festéket használtak, amely ellenáll minden klímaviszonynak és a szmog, a só és a napsugárzás romboló hatásának, így tartós védelmet nyújt az aljzat számára. A felület alapozásához itt is Universal Base Coat alapozót használtak.

 

 

Hidegburkolási feladatok Mapei termékekkel 7 500 négyzetméteren

Az építkezés során a B és a C lépcsőház lakásainak beltéri burkolási feladatait 3 500 m2, illetve az épületben lévő teljes 168 lakás kültéri hidegburkolási feladatait 4 000 m2 területen a BESÉP Kft. végezte el és Mapei termékeket használt a kivitelezéshez.

Beltéri burkolás

A B és a C épület teljes hidegburkolási feladatainál Mapei termékeket használt a kivitelező BESÉP Kft. Ez a munka több részből állt:

A folyosókat és lobbytereket ugyanezzel a rétegrenddel burkolták le, itt annyiban tért el a kivitelezés, hogy vízszigetelés nem volt szükséges a burkolat alatt.

 

 

Emelt álpadlós teraszok kialakítása

A társasház 168 lakásához különböző méretű teraszok is tartoznak, összesen 4 000 m2 felületen. Az összes lakás terasza egy új technológiával, ún. emelt álpadló rendszerrel készült, ennek kivitelezéséhez a szakkivitelező BESÉP Kft. a Mapei tulajdonában lévő Profilpas márka PP Level Duo önszintező talpait és a hozzá tartozó kiegészítő elemeket használta.

Az álpadlós rendszer talpai között a villamos vagy gépészeti vezetékek elrejthetők, elvezethetők. A rendszer nagy előnye az is, hogy gyorsan elvezeti a burkolatról a vizet, és egészen biztos, hogy a fagyás nem fog gondot okozni a rétegek között.

 

 

A Mapei számára mindig nagy öröm, ha egy ilyen nagy volumenű projekten a termékeit használják. A Zenit Residence By Bayer projekt ennél jóval több, külön büszkeség számunkra, hogy egy ilyen magas műszaki minőségű, innovatív és fenntarthatóságra törekvő építkezést termékeinkkel és szakmai tudásunkkal is segíthettünk.

Nézze meg a helyszínen készült videót is:

 

 

Galéria

Mi épül?Mapei Kft.Bayer Construct Zrt.Zenit by BayerBayer csoportZuglóburkolásépítőipari alapanyagoklakóparklakásépítésszigetelés