2024.10.10, Csütörtök
Túl a bontáson a hazai neoreneszánsz egyik legfontosabb épülete
magyarepitok.hu

Túl a bontáson a hazai neoreneszánsz egyik legfontosabb épülete

magyarepítok.hu

2024.10.09. 08:00 - Móré Levente

Még idén elkészülhet a Ke-Víz a Tokaj-Hegyalja Egyetem sárospataki épületének tetőszerkezeti felújításával és homlokzati felületképzésével.

Hirdetés

Eklektikus, zömmel szecessziós és klasszicista stílusjegyeket mutató korai munkái után 1910-től alakult ki hazánk egyik legfontosabb építészdinasztiájának elismert tagja, Lechner Jenő saját stílusa. Az évtizedekig jellemző felső-magyarországi reneszánsz példák ihlette, pártázatos szerkesztést nem csak a Pasaréti út. 59. szám alatti villa vagy a Mészöly utcai lakóház mutatja (ahol haláláig lakott), hanem az 1913-ban elkészült sárospataki Tanítóképző Intézet épülete is.

A felső-magyarországi pártázatos reneszánsz megismerése érdekében Lechner Jenő több tanulmányúton járt és számos tanulmányt írt a témában.

E karakteres korszak stíluselemeinek felélesztését pedig igazán nagyszabású épületek – mint a Tokaj-Hegyalja Egyetem KE-VÍZ 21 zRt. generálkivitelezésében megújuló sárospataki épületé – esetén is kiválóan alkalmazhatónak találta. A Szepesség és Sáros vármegye 16-17. századi reneszánsz emlékeit azért találta leginkább követésre méltónak, mert úgy látta, „bennük egy fejlődőben levő nemzeti jellegű építőművészet csíráit bírjuk, amire példa hazánkban sem azt megelőzően, sem utána nincsen”. (forrás: Ritoók Pál – Kismarty-Lechner Jenő pályája).

 

 

Elkezdődött az építés

Új kollégiumot és sportközpontot is építenek majd, így gyakorlatilag egy kisebb diákközpontot hoznak létre Sárospatakon a Tokaj-Hegyalja Egyetem számára, amelynek központját, az egykori Tanítóképző Intézet 3200 m2-es épületét hosszú évtizedekre biztosítja a KE-VÍZ munkája. Amint a rekonstrukció és bővítés jelenlegi állásáról Mezősi Marinától, a magasépítési osztály projektvezetőjétől megtudhattuk:

„mivel a bontási munkák 90%-ban elkészültek, közben elkezdhettük az építést is.”

A tetőszerkezet felújításánál a "D" szárnyon már elkészültek az ács- és bádogos munkák, valamint folyamatban van a palafedés készítése is. A homlokzati felületek kőműves javítási (párkányok felújítása, nyílászárók cseréjét követő kávaképzések, homlokzati felületek javítása) feladatai szintén megtörténtek már ezen az épületrészen. A beltéri oldalfal vakolatok az egész épületre vonatkoztatva több mint 50%-os készültségi fokon állnak. Elkészült a gipszkarton válaszfalak vázszerkezete egyoldali gipszkartonlap borítással. Megkezdték tehát azon helyiségekben a felületképzés előkészítő munkáit, ahol a készültségi fok ezeket már megengedi.

 

 

Idén tető alá kerülhet az épület kétharmad része

„A homlokzati nyílászáró csere ez év október végére befejeződik”

 – szögezte le a projektvezető, hozzátéve: „a külső homlokzati munkákkal ezt a folyamatot mindenképpen követni fogjuk és terveink szerint – időjárási viszonyoktól függően – a tetőszerkezet felújítását és a homlokzati felületképzési munkákat az épület 2/3 részén fogjuk tudni befejezni ebben az éveben.”

Az épület belső tereiben a vakolási munkákat és a gipszkarton válaszfalak zárását, gipszkarton álmennyezetek készítését, valamint az ehhez kapcsolódó gépészeti, erős- és gyengeáramú szerelési munkák elvégzését tűzte ki célul a kivitelező, amelynek elkészültével igazán látványos szakaszába léphet a felújítás.

 

 

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Tokaj-Hegyalja EgyetemSárospatakműemlékfelújításoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés