2024.06.20, Csütörtök
Újabb hatmilliárdos csomag segíti az építőipari cégeket
illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Újabb hatmilliárdos csomag segíti az építőipari cégeket

mti

2018.12.27. 18:08 - Hegedűs Gergely

Idén 322 kérelem érkezett be a 16 milliárd forintot kitevő két kiírásra, közülük több mint 170-et támogatnak.

Hirdetés

Folytatódik az építőipari vállalkozások modernizációját támogató program, amelyre jövőre hatmilliárd forint jut. A részletekről az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára sajtótájékoztatón számolt be Budapesten.


A 10 és 250 fő közötti cégek pályázhattak

György László közölte, a kormány építőgazdasági stratégiájának egyik fontos eleme, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozásokat megerősítse. Ezek fejlesztésére, technológiaváltására 28 milliárd forintot biztosít több éven át.

György László - Fotó: Bernát Benjámin


Ebből idén 16 milliárd forintot ítéltek oda két kiírás keretében, miután az ÉVOSZ tavaly decemberben együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal. Egyedi kérelmek alapján a 10 és 250 fős vállalatok jelentkezhettek a kivitelezői és tervezői szektorból. A támogatást elsősorban gépek, eszközök beszerzésére lehetett fordítani, de szoftverek vásárlása is támogatható. „Idén 322 kérelem érkezett be a kiírásokra, amelyek közül több mint 170-et támogatnak” – árulta el György László.


Februárban jelenik meg a következő kiírás  

A pályázat alapvető feltételein jövőre nem változtatnak. Ugyanakkor a tervek között szerepel, hogy

olyan komplex támogatási kérelmet is befogadjanak, amely teljes értéklánc-szemlélet mentén, akár több, egymás munkájára építő vállalat számára együttesen nyújt segítséget modernebb technológiák alkalmazásához.

Emellett jövőre is fenntartják azt a lehetőséget, hogy a támogatási összegekből beruházásmenedzsment képzés is finanszírozható legyen.

A jövő évi kiírás várhatóan februárban jelenik meg a kormány honlapján.


Hatalmas szerződésállomány, bevállalt kapacitásbővítés

Az államtitkár szerint látható, hogy az építőipari kiírásban részt vevő vállalkozások legalább 15-20 százaléknyi termelést, kapacitásbővülést vállaltak jövőre. A támogatás biztosításának várható hatása, hogy az építőipar vállalatszerkezete is átalakul, ugyanis jelenleg jelentős számú a 4-6 vagy 6-9 dolgozóval működő vállalkozás Magyarországon. A 101 ezer építésgazdasági vállalkozásból 97 ezer 10 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozás.

Kitért arra is, hogy jó évet zárt az építőipar: a termelés értéke közel negyedével, 23 százalékkal bővült 2018-ban tavalyhoz képest. Emellett régen látott mértékű megrendelés-állománnyal rendelkezik az ágazat, 2023-ig mintegy 25 ezer milliárd forint értékű építőipari beruházás valósul meg Magyarországon. „Ezek a beruházások közvetlenül és közvetve hozzájárulnak az életminőség javulásához” - jegyezte meg.

Pályázatoképítőipar

Hírlevél

Hirdetés