2024.03.28, Csütörtök
Országos program indul a kkv-k épületeinek korszerűsítésére
illusztráció

Országos program indul a kkv-k épületeinek korszerűsítésére

mti

2019.11.11. 07:53 - Hegedűs Gergely

A 20 milliárd forintos keretösszeggel bíró forrásból energetikai fejlesztésekre lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni.

Hirdetés

Újabb épületenergetikai fejlesztéseket támogató pályázat rajtolt el. A programban a mikro-, kis- és középvállalkozások hétfőtől adhatják be a támogatási kérelmeiket épületenergetikai fejlesztéseik támogatására. A részletekről Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára számolt be.


A beruházás 55 százalékát lehet így finanszírozni

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében elérhető forrásból a vállalkozások minimum 3, maximum 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el, a teljes keretösszeg 20,4 milliárd forint.   

A támogatásból lehetőség van egyebek mellett

  • napkollektoros rendszer, valamint napelemes rendszer telepítésére,
  • hőszivattyú rendszerek alkalmazására,
  • épületek hőtechnikai adottságainak javítására,
  • melegvíz-rendszereinek korszerűsítésére
  • és beltéri világítási rendszerek energiatakarékos átalakítására.

A támogatás a beruházások elszámolható költségeinek 55 százaléka lehet.   

A projektek megvalósítására legfeljebb 24 hónap áll a kedvezményezettek rendelkezésére.


Egyszerűbb költségmeghatározás

Ennél a pályázatnál a költségmeghatározás a pályázati felhívás komplexitásához, de más korábbi felhívásokhoz mérten is jóval egyszerűbb, gyorsabb lett. A támogatások összege egy előzetes szakértői, internetes, valamint korábbi adatbázisok által meghatározható fajlagos (átlagos) költséghez köthető, amelynek előnye, hogy

a módszer alkalmazásával nem kell három fél által kiállított árajánlatot benyújtani, csak a felhívásban meghatározott dokumentumokat, nyilatkozatokat.

Hozzátette, a felhívás egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését, egyben hozzájárul a klímavédelemhez.   

Pályázatokenergetikakkv-szektor

Hírlevél

Hirdetés