2024.05.19, Vasárnap
Nyolcadik után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Nyolcadik után a legtöbben technikumokban tanulnak tovább

ITM

2021.05.02. 09:34 - Kalácska-Nagy Nóra

Az ősszel indult technikumokban több mint 35 ezer fiatal szerezhet szakmát az érettségi mellé.

Hirdetés

A középfokú oktatásba felvettek közül 55 ezren az új szakképzésben folytatják tanulmányaikat – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az ősszel indult technikumokban több mint 35 ezer fiatal szerezhet szakmát az érettségi mellé. A számok is azt mutatják, hogy a diákok és családjaik vonzónak találják a szakképzést. Egy jó szakma elsajátítása biztos jövedelmet jelent, a mérnökképzés előszobájának számító technikumok pedig egyenes utat kínálnak a felsőoktatásba is – mondta Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár.

 

A diákok mintegy ötöde szakképző iskolába járhat

Idén tovább nőtt a szakképzés népszerűsége a középfokú oktatásba jelentkezők körében.

A legtöbb nyolcadikos technikumokban folytatja tanulmányait: 41 százalékukat az egyszerre szakmát és érettségit adó intézményekbe vették fel. 

A gimnáziumba bekerült 34 százalék mellett a diákok mintegy ötöde szakképző iskolába járhat szeptembertől. A jelenlegi tanévben indult technikumi képzést több mint 35 ezer fiatal választotta. A megerősített szakképzésben összesen 55 ezren tanulnak tovább, ami mintegy 10 százalékos növekedést jelent az előző évi adathoz képest.

 

A tanulókat ösztöndíj és munkabér illeti

A 2020-ban megújult szakképzési rendszer tehát egyre vonzóbb a magyar fiatalok és a családok számára. A tanulók a gazdaság igényeit tükröző követelmények alapján sajátíthatnak el korszerű szakmai ismereteket. A szakképző iskolákban három év alatt kitanulható egy biztos elhelyezkedést és tisztességes bérezést ígérő szakma. Az ötéves technikumok érettségit is adnak, megkönnyítik a továbblépést a szakirányú felsőoktatásba. A szakképzés így sokak számára kínál szinte személyre szabott lehetőségeket. Mindenki megtalálhatja benne a saját élethelyzetének, elvárásainak, karrierterveinek leginkább megfelelő képzési formát – hangsúlyozta Bódis József.

A technikumok és szakképző iskolák versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot kínálnak.

Egyre több cég vállal részt a duális képzések megvalósításában, mellyel gyakran leendő munkavállalóikat képzik.

Az egyetemek és a technikumok közötti együttműködések lehetővé tehetik akár a diákok automatikus bejutását is a felsőoktatásba. A tanulókat általános ösztöndíj, a duális képzésben pedig munkabér illeti meg. A kormány a szakképzésben oktatók bérét 2020-ban átlagosan 30 százalékkal emelte meg.

Szakképzésszakképzéstechnikumoktatás

Hírlevél

Hirdetés