2023.12.01, Péntek

Hirdetés

Száz évvel ezelőtti állapotát nyeri vissza a Savaria Múzeum
szombathelypont.hu

Száz évvel ezelőtti állapotát nyeri vissza a Savaria Múzeum

tvszombathely.hu

2016.06.23. 11:26 - Hegedűs Gergely

A Szent Márton-terv újabb lépéseként megújul a félmillió tárgyat őrző szombathelyi múzeum és a parkja.

Hirdetés

A homlokzatfelújítás közbeszerzésén nyertes Roseber Kft., DCS-BAU Kft. és RTN Plusz Nonprofit Kft. alkotta konzorcium eredeti állapotának megfelelően állítja helyre az 1908-ban épített múzeum homlokzatát és tetőszerkezetét. Az épület emellett új nyílászárókat és lépcsőzetet kap. A Savaria Múzeum régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi gyűjteményeiben mintegy félmillió tárgyat őriz.

A múlt század elejének hangulatát idézi majd a régi fényképek alapján megszépülő liget is. Új utcabútorzatot kap az egész park, a közvilágítási rendszer megduplázódik, és historizáló jelleggel új kandeláberek kerülnek a parkba. A Széll Kálmán utca és Wesselényi utca felől zárható kapukkal kiegészítve újraépítik a Haidekker típusú kerítést. A múzeumkert területén helyreállítják a mára csak fotókon fennmaradt hattyúházat is. A kert felújításának kivitelezője a Szompark Kft., a munka költsége 150 millió forint.

A beruházás teljes költsége 360 millió forint, az átadás október végére várható.

A Szent Márton születésének 1700. évfordulójára meghirdetett Szent Márton-terv 5 milliárdos fejlesztést hoz Szombathelyre. Tavaly ennek keretében rekonstruálták a Szent Márton templomot, emellett megújul a püspöki palota és székesegyház is.

Mi épül?közintézményekSzombathely

Hírlevél

Hirdetés