2024.05.22, Szerda
A szennyvíziszapból fejleszt áramot Orosháza

A szennyvíziszapból fejleszt áramot Orosháza

2015.11.18. 21:08 - Hegedűs Gergely

Csaknem 6,5 milliárd forintból bővítették a szennyvízcsatorna-hálózatot és korszerűsítették a tisztítótelepet Orosházán. A fejlesztéssel megszűnik a talajszennyezés és az ivóvízbázis veszélyeztetettsége, továbbá megépült egy a szennyvíziszapból kinyert biogázt hasznosító villamos kiserőmű is.

Hirdetés

A fejlesztésről szóló, az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a beruházás 95 százaléka európai uniós támogatásból, valamint a Belügyminisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium önerőalapja segítségével valósult meg. További több mint négyszázmillió forintot az orosházi önkormányzat tett hozzá a projekthez.

A beruházással javult a békési város közműellátottsága, a lakosság életkörülményei és a vállalkozások működési feltételei, s az nagymértékben hozzájárul az ivóvízbázis és a környezet megóvásához - írták.


(kép: oroshaza.szennyvizprojektek.hu)

Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP), Orosháza polgármestere a szerdai projektzáró rendezvényen elmondta: új korszak kezdődik a városban, hiszen a fejlesztéssel megszűnik a talajszennyezés és az ivóvízbázis veszélyeztetettsége.

A projekt során - miközben az üzemeltetés mindvégig folyamatos volt - több mint háromezer bekötést végeztek el, kiépítettek 27 kilométer bekötővezetéket, 59 kilométer gravitációs gerincvezetéket, 14 kilométer nyomóvezetéket és 28 kültéri átemelőt.

A szennyvíztisztító-telepet 3,7 hektárosról 6 hektárosra bővítették, emellett a korszerűsítés egyebek mellett technológiai berendezések cseréjével, épületek és új udvartéri vezetékrendszer megépítésével valósult meg. A telep napi kapacitása 970 köbméterrel, 7600 köbméterre nőtt.

Az energiahatékonyság növelése érdekében megépült egy, a szennyvíziszapból kinyert biogázt hasznosító villamos kiserőmű is, amelynek teljesítménye 150 kilowatt.

A csatornahálózatot a Swietelsky Magyarország Kft. és az A-HÍD Építő Zrt. alkotta konzorcium fejlesztette, a szennyvíztisztító-telepet a Keviép Építőipari és Kereskedelmi Kft. Az új rendszer üzemeltetője a jelenlegi szolgáltató, az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt. lesz - olvasható a közleményben.

(mti)

Galéria

Hírlevél

Hirdetés