2024.06.20, Csütörtök
Szent Márton jelentős beruházást hoz a szombathelyi belvárosba

Szent Márton jelentős beruházást hoz a szombathelyi belvárosba

mti

2016.02.11. 17:40 - Hegedűs Gergely

A Szent Márton templom után megújul Szombathelyen a püspöki palota és székesegyház is, ugyanakkor új burkolatot kap a templom előtti tér, mely a gyalogosoké és a kerékpárosoké lesz a fejlesztés után. Az ötmilliárdos projekt tartalmazza a Berzsenyi tér, a Romkert és a Smiedt Múzeum felújítását is.

Hirdetés

Ötmilliárd forintot fordíthatnak idén a Szent Márton-emlékévhez kapcsolódóan a szombathelyi belváros rekonstrukciójára. Ennek keretében kormányzati támogatással több világi és egyházi épület mellett megújul a Szent Márton-templom előtti tér is.

A fejlesztésről a város polgármestere sajtótájékoztatón számolt be. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) utalt arra, a Szent Márton születésének 1700. évfordulója tiszteletére megalkotott és elfogadott Szent Márton-terv 2,5 milliárd forintos önkormányzati és 2,5 milliárd forintos egyházi fejlesztést tartalmaz, amelyet két ütemben valósítanak meg.

Egyházi részről már zajlik a püspöki palota és a székesegyház felújítása, a múlt év végén befejeződött a Szent Márton-templom külső és belső felújítása is, a következő hónapokban pedig a templom előtti terület újulhat meg - fűzte hozzá.    

A felújítással a teret tájékoztatása szerint alkalmassá teszik a templomhoz érkező zarándokok fogadására, a tér új burkolatot kap, és felújítják Szent Márton kútját, amely mellett egy szoborcsoport azt a pillanatot örökíti meg, amikor Szent Márton a kút vizéből merítve megkereszteli édesanyját.    

Litkei Tamás építész a sajtótájékoztatón elmondta: a tér rekonstrukciója során megváltozik a terület forgalmi rendje, megszűnik a templom előtti autóközlekedés, a tér ezután gyalogosövezet lesz, de azon a kerékpárosok továbbra is a megszokott útvonalon haladhatnak.    

Litkei Tamás a felújítási munkák költségét 300-350 millió forintra becsülte, jelezve, hogy a kivitelezőt ebben az esetben is közbeszerzési eljárás keretében fogják kiválasztani. A tér felújítása várhatóan őszre fejeződhet be.    

A Szent Márton-terv részeként újítják fel Szombathelyen a Berzsenyi Dániel teret és annak környékét, a Smidt Múzeumot és a Romkertet is.

Mi épül?Szombathely

Hírlevél

Hirdetés