2024.04.25, Csütörtök
A hazai építőipari vállalatok felismerték, miért jó a digitalizáció az építkezéseken
bauapp.hu

A hazai építőipari vállalatok felismerték, miért jó a digitalizáció az építkezéseken

magyarepitok.hu

2018.10.02. 15:59 - Antal Zsófia

Három hónap alatt Magyarország 20 legnagyobb magasépítő cégéből 6 választotta a magyar fejlesztésű BauApp alkalmazásokat, hogy digitalizálja folyamatait.

Hirdetés

A WHB, a KÉSZ Holding, a Futureal, a DVM Group, a Metrodom és a Weinberg 93 is úgy döntött, bevezetik a BauApp mobilalkalmazásokat vállalatuknál. A BauApp V3, azaz a BauApp harmadik verziója október közepétől lesz elérhető, és ebben már az ő visszajelzéseik alapján is további funkciókkal bővítették a dobozos termékeket, melyekről a gyakorlatban is kiderült, valóban néhány óra elegendő arra, hogy egy cég átálljon erre a technológiára. Így idén például a Mercedes autógyár, de többszázezer négyzetméternyi iroda, és több mint 10 ezer lakás épül a BauApp segítségével.

A BauApp alkalmazások – ahogy egy korábbi interjúnkban részletesen bemutattuk -  egyelőre az építkezés három területét könnyítik meg. Ezek a minőségellenőrzés, a raktározás és az anyagszállítás. A legújabb verzió ezekkel kapcsolatban szállít még tökéletesebb megoldásokat. A magyar startup cég egyelőre úgy látja, a nagyobb építőipari cégek a BauApp Minőség app, a kisebbek pedig a BauApp Raktár app iránt érdeklődnek inkább. A folyamatos fejlesztéseket ma már két építőipari nagyvállalat is segíti stratégiai partnerként, így velük együtt még inkább az adott környezet kihívásaira képes a BauApp választ adni.

„Örülünk, hogy az eredetileg külföldi építőipari ügyfeleinkre szabott termékeink egy részét tudja a magyar piac is adaptálni. Nem számítottunk rá, hogy ilyen nagy érdeklődés lesz irántunk, hogy ezek az alkalmazások ennyire relevánsak a magyar piacon. A hazai építőipari vállalatok számára kész termékeket kínálunk, személyre szabásra nincs lehetőség, de úgy tervezzük, hogy visszajelzéseik alapján negyedévenként fogjuk az új verziókat bemutatni” – mondta Dálnoki Ádám, a Mobilengine alapítója a BauApp közleménye szerint.

 

Tucatnyi új funkcióval bővültek az alkalmazások

A BauApp Raktár app logikusabb lett, így például az átadásnál és visszavételnél megjegyzést tudunk hozzáfűzni az építkezéseken használt eszközök állapotához: hol törött, hol van rajta esetleg karcolás. Ez nagyon egyszerűen lefordítva például azt is láthatóvá teszi, hogy egy adott dolgozó rendszeresen leamortizálja a nála lévő eszközöket. A rendszer látja, hogy melyik dolgozónál milyen eszköz van. Ha pedig egy eszköz használhatatlanná vált, könnyedén le tudjuk selejtezni. Az appból a teljes eszköztörténet kiexportálható a webes felületen.

A BauApp Minőség app esetében a lényeges az volt, hogy a feltöltött tervrajzokra felvitt hibajegyek könnyedén átláthatóak legyenek mind a központ, mind a minőségellenőrzést végző helyszíni kolléga, mind az alvállalkozó számára. A hibajegyek sorszámot kapnak. A mobilalkalmazásban a teljes hibalista szűrhető és listázható, és akár mobilon is lezárhatóak a hibák. Emellett nem csak az adott szakág hibáit tudjuk lekérni e-mailen. A BauApp új verziójában látható lesz, hogy egy adott projekten összesen, valamint szakáganként és alvállalkozóként mennyi hibajegy van. A hibalista már a BauApp asztali webes verziójában is listázható lesz és Excelbe exportálható. Valamint az adott alvállalkozó közvetlenül is megkapja az értesítést egy-egy vagy az összes neki kiszignált hibáról.

 

Mire van még szüksége a hazai építőipari vállalatoknak?

„A cél mindig az, hogy a 15 perces vásárlást, és a 2-3 órás telepítést követően a velünk szerződő vállalat akár már másnap lássa, hol tudja javítani a működését” – hangsúlyozta Dálnoki Ádám „Megdöbbentő tapasztalni, hogy például nehezen tudják a központi irodában megmondani, milyen eszközöket bérelnek és hány napig az építkezéseken, azok hol vannak, és használatban vannak-e. A BauApp Raktár app új verziójával csökkenteni lehet az eszköz bérleti időt és bérleti kiadásokat, hisz az nyilvántartja majd a bérelt eszközöket és figyelmeztet, hogyha azok nincsenek használatban. Ezeknek az eszközöknek több tízezer forintos napi bérleti díjuk van. Máris spórolt a cég, ha erre alkalmazásunk rávilágít.”

Szintén nem tudták eddig a raktárban, hogy egy adott eszköznek mikor jár le a garanciája. Nem mindegy, hogy még éppen előtte átnézik, és elvégzik rajta az esetleges, még garanciális javításokat, vagy sem. Az építkezéseknél használt eszközöknél szintén lényeges az érintésvédelmi ellenőrzés. A BauApp Raktár app megmondja, hogy a következő hónapban erre sort kell-e keríteni. Ha időben megcsináljuk, akkor az eszköz továbbra is, folyamatosan kiadható marad. Ez csak három példa, mellyel többmillió forint spórolható meg minden építkezésen.

A 21. század technológiája a Bostonban és Londonban is székelő magyar startup, a Mobilengine leányvállalatának, a BauAppnak köszönhetően válik elérhetővé hazánkban.

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Weinberg '93 Építő Kft.KÉSZ CsoportTechnológiaokostechnológiaFuturealBauApp Kft.DVM group

Hírlevél

Hirdetés