2024.04.19, Péntek
Elsőre tökéletes! – bemutatjuk a legjobb megoldást a beton vízzárására
Fotók: Sika Kft.

Elsőre tökéletes! – bemutatjuk a legjobb megoldást a beton vízzárására

magyarepitok.hu

2019.08.27. 14:41 - Hegedűs Gergely

A magas költségekkel járó utólagos vízzárás helyett a Sika technológiája automatikusan lezárja a víz elől a repedéseket.

Hirdetés

A beton vízzárását magas szinten biztosító megoldásról számol be a Sika tájékoztatója. A Sika WT technológia magasabb szintre emeli azokat a hagyományos módszereket, melyek a vízzáró funkciót csupán a megfelelő betonösszetétellel szokták megoldani. A hagyományos módszerekkel szemben egy plusz biztonságot ad a vasbetonszerkezet vízzáróságát tekintve. Sok esetben a vízzárás utólagos helyreállítása is elkerülhető alkalmazásával.

„A feladatot elsőre kell tökéletesen megoldani, és akkor nem kell rá utólag vagyonokat költeni”

– áll a Sika beszámolójában.
 

A kristályszerkezet adja a megoldást

A Sika eszköze egy olyan vízzáró adalékszer, melynek összetevői a pórusokban és a kapillárisokban oldhatatlan végtermékké alakulnak. Az adalékszer ezáltal tömíti a betont a víz és egyéb folyadékok behatolása ellen.

A Sika vízzáró rendszere -  forrás: Sika Kft. 


További különlegessége, hogy a később megjelenő repedések (melléépítés, aláüregelődés esetén) eltömítésénél nincsen feltétlen szükség a költséges injektálásra. Az ilyen beton ugyanis 0,4 mm repedés tágasságig „öngyógyuló képességgel” bír, azaz víz jelenlétében eltömíti az ilyen méretű repedéseket.

Hogyan működik a Sika adalékszere? A kristályosodó vegyi komponensek a cementkötés során létrejövő szabad mésszel és egyéb hidrát termékekkel, valamint a nedvességgel reagálnak.

A létrejövő kristályszerkezet kitölti és blokkolja a kapillárisokat, kisméretű légzárványokat, és mikro repedéseket.

Száraz környezetben a reakció leáll, melyet a nedvesség reaktivál.
 

Hazánkban a Sika WT-200-as a legelterjedtebb

A Sika WT technológiát Ausztráliától Argentínáig világszerte alkalmazzák, olyan országokban is, ahol a hagyományos megoldás az elterjedtebb.

A Sika WT 100-as, 200-as és 300-ast tartalmazó termékcsalád többféle vízzárási technológiát foglal magába. A 100-as sorozat hidrofób, pórus blokkoló elven működik, a 200-as sorozat kristályosodó, a 300-as sorozat fejlesztése pedig napjainkban történik, „New technology” névvel. Magyarországon Sika WT-200-as technológia a legelterjedtebb megoldás.


Hol érdemes alkalmazni?

A WT-200 a fenti technológiának köszönhetően kifejezetten jól alkalmazható a víz kívül tartására parkolóházak, erőművek, alagutak és aluljárók esetében. Ezeknél az építményeknél a gazdaságossági, üzemeltetési és biztonsági szempontokat figyelembe véve a Sika WT 200 a legjobb szakmai megoldás.

A Sika szakemberei ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy mindezen szerkezetek megépítéséhez szükséges betontechnológus bevonása a szakszerű alkalmazás érdekében. Továbbá, mint minden betonszerkezet esetében, az utókezelés itt is kiemelt jelentőségű.

TechnológiaSika Hungária Kft.beton

Hírlevél

Hirdetés