2024.03.19, Kedd
Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Városligetben

Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Városligetben

magyarepitok.hu

2019.09.16. 13:48 - Almási Krisztina

A fejlesztésnek köszönhetően csökken a Ligetben lévő épületek energiafelhasználása, növelik a növényzetet és okostelefonos alkalmazás segíti a 21. századi látogatói élményt.

Hirdetés

2023-ra a Liget Budapest Projekt SMART Liget koncepciójának köszönhetően Magyarország első okosvárosrésze jön létre a Városligetben.

Európában is egyedülálló, okos infokommunikációs fejlesztések jellemzik majd a jövő Városligetét – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A különleges megoldások energiatakarékos és gazdaságos üzemeltetést tesznek lehetővé, így jelentősen csökken a Liget épületeinek energiafelhasználása, csökken az intézmények ökológiai lábnyoma.

Az Óbuda Group a Liget Budapest projektben az alábbi feladatokat látja el: portfóliómenedzsment, nemzetközi tervpályázat, tervezésmenedzsment, BIM koordináció, üzemeltetési és fenntarthatósági tanácsadás, valamint BREEAM minősítés.

A hatékonyság növelése érdekében az épületeket úgy alakítják ki, hogy automatikusan mindig csak annyi energiát használnak fel, amennyi az éppen bent tartózkodó látogatók kiszolgálásához szükséges.

Az épületek és a park digitális szolgáltatásainak összekapcsolása révén a 21. századi látogatói élményt hoznak létre. A parkba látogatók szempontjából ez azt jelenti, hogy a megújuló Városliget összes szolgáltatása – legyen az sporthoz, kultúrához, pihenéshez vagy közlekedéshez kapcsolódó – egy okostelefonos alkalmazáson, vagy a Liget honlapján megismerhető, gyorsan, kényelmesen és személyre szabhatóan igénybe vehető. A könnyű hozzáférhetőséget és a látogatók kényelmét egy, az egész Ligetet lefedő WiFi hálózat fogja segíteni.

Mindezek mellett a park teljes autómentesítésével, a megújuló erőforrások alkalmazásával és a növényzet felújításával a Városliget gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik, így a főváros legkörnyezetbarátabb helye jön létre a Liget Budapest Projekt elkészültével.


A gyengénlátókat is segíti a SMART rendszer

A SMART Liget számára kifejlesztett alaprendszerhez könnyedén kapcsolódhatnak olyan sokat használt szolgáltatások is, mint a Google Maps, a Waze vagy a Bubi, mégpedig úgy, hogy folyamatosan megújuló tartalmaikat speciálisan a Városligetre szabva tudják eljuttatni a felhasználóknak. Így például az autóval érkezők online tudnak majd tájékozódni a szabad parkolóhelyekről, és az ezekhez vezető útvonalról.  Az elektromos autók számára pedig az új mélygarázsokban számos töltőállomás létesül.

 

A Városligetben kialakításra kerülő SMART rendszer támogatja az akadálymentességet is, például olyan szolgáltatásokkal, amelyek a vakok és gyengénlátók közlekedését, eligazodását segíti a parkban. Ez a Városliget Zrt. számára kiemelten fontos, hiszen a Városliget környezetében számos, a látássérülteket segítő intézmény található.

2023-ig megnyílik az összes új intézmény, és teljes szépségében kész lesz a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is, így a megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz. A SMART Liget tervezése során bécsi okos városfejlesztéseket vették alapul, s azok tapasztalatai alapján finomhangolták a városligeti megoldásokat.

TechnológiaLiget Budapest ProjektVárosligetBudapestinnovációÓbuda Group

Hírlevél

Hirdetés