2024.06.30, Vasárnap
Biztos lábakon álló napelem tartószerkezetek – ezt is tudja az Orha Művek
Fotók: Orha Művek

Biztos lábakon álló napelem tartószerkezetek – ezt is tudja az Orha Művek

magyarepitok.hu

2024.06.28. 08:02 - Bíró Beáta

Az elemeket milliméter pontossággal, rozsdásodásmentes eljárással készítik, egyedi kivitelben is.

Hirdetés

Számos cikkben számolt be lapunk az Orha Művek Zrt. széles körű tevékenységéről. A nyíregyházi vállalat Magyarországon egyedülálló módon szinte teljesen lefedi a könnyűszerkezetes ipari létesítmények építésének teljes értékláncát, saját gyártású termékeivel nyújt komplex szolgáltatást az építőiparban. A cég hazánk egyik legmodernebb gépparkjával rendelkező acélszerkezet-gyártó és -építő vállalatává vált.

Termékportfóliójában megtalálhatók a saját tervezésű, földre telepíthető napelem rendszerekhez, valamint napelemes kocsibeállókhoz gyártott tartószerkezetek, valamint jelenleg fejlesztés alatt áll a lapostetős rendszerhez használatos tartószerkezet is.

Jellemzők:

● cölöpölhető és betonozható kivitel,

● inverterekhez igazodó rendszerben,

● többféle napelem típushoz alkalmazható,

● választható dőlésszög,

● horganyzott,

● statikai szakvéleménnyel igazolt teherbírás.

 

 

A vázakat a cég nyíregyházi üzemében gyártja, lakossági és ipari felhasználásra is kínálnak megoldásokat.

A vállalat eddigi legnagyobb megrendelése egy 8 MW-s erőmű volt, amelyet 5 hét alatt gyártott le az Orha Művek. Napelemes kocsibeállóban pedig jelenleg is folyik a kivitelezése egy 180 beállós carportnak – tájékoztatta lapunkat Vass Péter értékesítési vezető, aki a szerkezetek tervezéséről, gyártásáról is érdekes részleteket osztott meg.

 

Időtállóság és egyediség

A szerkezetek horganyzott elemekből készülnek, ez a felület az időtállóságot biztosítja, ellenáll a rozsdásodásnak és az elszíneződésnek.

„Horganyzott acéltekercsből hengereljük és élhajlítjuk a földi tartó elemrészeit, a napelemes kocsibeállónál ugyan vannak standard típusaink, de a piac inkább az egyedi igények felé mozdult el, így építettünk már szélesövű tartó alapú szerkezetet is, de képesek vagyunk a legkülönlegesebb megvalósításokhoz alkalmazkodni.”

 

 

A tartószerkezetek cölöpölhető és betonozható kivitelben is elérhetőek.

„Talajmechanikai szakvéleményt kérünk, ami alapján eldöntjük, melyiket ajánljuk a vevőinknek. Egy szántóföldre a cölöpölhető kivitel tökéletes megoldás, de egy ipari környezetben, ahol kábelek mennek a földben, ez már nem ajánlatos, itt inkább a betonos kivitel az optimális” – tudtuk meg Vass Pétertől.

 

Biztos lábakon

A folyamatosan fejlődő vállalat minőség iránti elköteleződését mutatja, hogy a termékek teherbírását statikai szakvéleménnyel igazolják. A saját statikus csapat a rendelkezésre álló dokumentumok, paraméterek (műszaki tervek, dőlésszögek, panelméret, stb.) alapján minden esetben statikai tervet készít a tartószerkezethez.

 

 

Milliméteres pontossággal dolgoznak

Nemcsak a napelem tartószerkezetek gyártásánál, hanem valamennyi termék esetében és vállalati szinten is fontos az Orha Művek számára a pontosság. Ez az egyik alappillére a gyártmánytervezésnek is, hiszen elengedhetetlen a szerelhetőség miatt. A lyuk és hossztűréseket milliméterre pontosan adják meg a tervezők, hogy a szerelés minél gyorsabban és zökkenőmentesebben történjen.

Ennél még hangsúlyosabb tényező a napelempanel mérete, hiszen ezeknek a szerkezeteknek tartó feladatuk van, biztonságosan kell tartaniuk a napelemet az összes előforduló időjárás esetén.

 

Komplett szolgáltatás és együttműködés

A vállalat teljességre törekvését mutatja, hogy nemcsak a gyártást, hanem az összeszerelésre is gondot fordít. Az értékesítési vezető elmondta: a földi tartók esetében a nyíregyházi üzemben legyártott elemekből a projekthelyszínen egy szerelő csapat összerakja a szerkezetet, a napelemes kocsibeállóknál a teljes generálkivitelezést vállalják, az alapozástól egészen a fedésig.

Mint minden terméknél, a napelem tartószerkezetek esetében is a stabilitás és a minőség a legfontosabb tulajdonság, a vállalat erre törekszik a jövőben is. Az Orha Művek Zrt. stratégiai beszállítója a Szermann Kft.-nek, a klasszikus beszállítói minőségen kívül termék és projektfejlesztést is végez közösen a két cég.

 

Galéria

TechnológiaOrha Művek Zrt.Nyíregyházaacélszerkezet gyártásnapelemfenntartható építési megoldások

Hírlevél

Hirdetés