2024.03.28, Csütörtök
A Strabag munkája teszi teljessé a Budapest-Pozsony-Prága autópályát

A Strabag munkája teszi teljessé a Budapest-Pozsony-Prága autópályát

magyarepitok.hu, magyaridok.hu

2017.09.09. 11:56 - Hegedűs Gergely

Legkésőbb két és fél év múlva négy sávon autózhatunk az M1-es és Rajka között, a fejlesztés jelentős veszélyforrást szüntet meg.

Hirdetés

A STRABAG Építő Kft. és a STRABAG AG alkotta a konzorcium építheti át az M15-ös főutat autópályává – adta hírül a TED. Az M1-es autópályát a szlovákiai D2-es autópályával összekötő 14,5 kilométeres főút közbeszerzésére ajánlatot tett még SWIETELSKY Építő Kft., a Colas Út Zrt., valamint az SDD Konzorcium (Dömper Kft, Subterra-Raab Kft., és Pannon-Doprastav Kft.).

A bruttó 26,65 milliárdos beruházásban 17,224 milliárd forintot fedez az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF), miután az M15-ös része a négyes számú páneurópai közlekedési folyosónak. A beruházással teljessé válik a magyar főváros és Pozsony, valamint Prága autópályás kapcsolata: a határtól Pozsonyon át Brnóig a D2-es, míg onnan Prágáig a D1-es autópálya vezet.


Húsz év után válik autópályává az M15-ös

A nagy forgalmú útszakasz fejlesztése azért kulcsfontosságú, mert a szlovák (D2), illetve magyar autópálya (M1) felől érkező sofőrök számára fokozott veszélyt jelent, hogy a sztráda után átmenetileg kétirányú forgalomra kell váltani. Főleg az éjszakai órákban származik sok baleset ebből.

A forgalomba helyezés időpontja várhatóan 2019 vége, 2020 eleje. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az 1996 és 1998 között épült M15-ös bővítése mellett a régi sávokat is felújítják. Hét új felüljáró épül, kilencet felújítanak.

A forgalom fenntartása érdekében a munkafolyamatok ütemezése kiemelt jelentőségű, ezért részajánlatot nem lehetett tenni a projektre a hirdetmény szerint. Ez esetben ugyanis az egyes szakaszokon a munkafolyamatokat nem lehetne koordinálni, és a forgalomterelések nem lennének összhangban.

StrabagÚtépítésM1-es autópályaM15-ös autópályaRajka

Hírlevél

Hirdetés