2024.04.19, Péntek
Elindult az M8-ast az osztrák határig meghosszabbító építkezés
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elindult az M8-ast az osztrák határig meghosszabbító építkezés

magyareitok.hu

2018.03.08. 12:21 - Szabó Ákos

Az autóút mintegy 30 kilométeres új szakaszát a Duna Aszfalt, illetve a Mészáros és Mészáros Kft. konzorciuma kivitelezi.

Hirdetés

Letették az M8-as autóút új szakaszának alapkövét csütörtökön Körmenden. A Vas megyei várost a rábafüzesi határátkelővel összekötő 2x1 sávos - a jövőben autópályává fejleszthető - autóút munkálatait két részletben írták ki:

  • Körmend és Vasszentmihály között 19,4 kilométeren halad majd az út. A két végpont mellett Magyarnádalja, Kemestartódfa, Csákánydoroszló, Gasztony és Rátót közigazgatási területét érintve mintegy 40,8 milliárd forintból készül el a pálya.
  • Vasszentmihály és a rábafüzesi osztrák határ között pedig 9,45 kilométeren Rönök és Szentgotthárd érintésével alakítják ki az autóutat 22,1 milliárd forintos költséggel.

 

Nif Zrt.

A kivitelezési feladatokat mindkét szakaszon a Duna Aszfalt Kft., valamint a Mészáros és Mészáros Kft. konzorciuma látja el, az M8-as 110 km/h-s haladási sebességű új pályáját pedig várhatóan 2021 első negyedévében adják át a forgalomnak.

 

Megépül az M4-es hiányzó láncszeme is

Homolya Róbert államtitkár elmondta: a beruházás az állam hosszú távú gyorsúthálózati fejlesztéseinek részeként jött létre. Felhívta a figyelmet, hogy a várpalotai elkerülő pénteki átadásával Székesfehérvár és Veszprém között teljessé válik a 2x2 sávos kapcsolat.

Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár (A képre kattintva galéria nyílik.)

Az államtitkár ezután kitért arra, hogy a most induló beruházással is összefüggő, szintén kelet-nyugati irányú M8-as autópálya Kecskemétet, Dunaújvárost és az M7-es autópályát összekötő szakaszának is zajlik az előkészítése.

A kormány az elmúlt időszakban döntött arról, hogy az M4-es autópálya Szolnok-Berettyóújfalu szakaszának tervezésére is biztosít forrásokat, ez a kapcsolat is fog épülni

– jelentette be végül Homolya Róbert.

 

Fellélegezhetnek a helyiek

Bebes István körmendi polgármester elmondta: hosszú ideje harcolnak a helyiek azért, hogy elindulhasson az M8-as beruházása. Nagy megkönnyebbülést jelent a városnak és a környékbeli településeknek, hogy a 8-as út forgalma végre elkerülheti Körmendet és a térségbeli településeket – tette hozzá.

 

Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese

Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmodta: az M8-as új szakaszát úgy alakítják ki, hogy autópályává lehessen fejleszteni a jövőben. Az építkezés során

  • 4 különszintű csomópontot,
  • 35 hidat,
  • egy mérnökségi telepet,
  • és egy 700 méteres kerékpárutat

is kialakítanak.

Galéria

Duna Aszfalt Zrt.ÚtépítésútépítésKörmendM8-asMészáros és Mészáros Kft.Rábafüzes

Hírlevél

Hirdetés