2024.03.19, Kedd
Jelentős útfejlesztés készíti elő a Pick szegedi bővítését

Jelentős útfejlesztés készíti elő a Pick szegedi bővítését

magyarepitok.hu, MTI

2019.11.14. 09:01 - Hegedűs Gergely

Az új üzem az 5-ös főút és az M43-as autópálya találkozásánál épül fel; a főút bővítése és egy bekötőút megépítése is megtörténik.

Hirdetés

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a TED-en kihirdette a Pick Szeged Zrt. új szegedi gyárához kapcsolódó közbeszerzést. A majdani nyertesnek a tervezett üzemhez szükséges közútfejlesztést kell előkészítenie.

Az MTI júniusban számolt be arról, hogy 2020-ban elkezdődhet a Pick új gyártóüzemének építése Szegeden. Az új készítményüzemet az M43-as autópálya 5-ös út találkozásánál lévő 100 hektáros fejlesztési területen építik föl. 


Ezt tartalmazza a projekt

A közbeszerzés nyertesének a közútfejlesztés engedélyezési és kiviteli tervét kell elkészítenie az alábbi főbb szempontok szerint:

  • az 5-ös főút 2x2 forgalmi sávra történő bővítése a 162+676 – 164+915 kilométer szelvények közötti szakaszon (vagyis az M43-as autópálya csomópontja és az ELI Lézerkutató csomópontja között);
  • a szakasz közvilágításának előkészítése; 
  • csomópont építése a feldolgozóüzem bejáratához kapcsolódóan az 5. sz. főúton;
  • az 502-es főút 6+073 km szelvényétől az épülő Pick feldolgozóüzemhez tartozó NKM elektromos alállomáshoz vezető út előkészítése;
  • kerékpárút építésének előkészítése az 5-ös főút mellett az 502-es főúti csomópont és a Pick feldolgozóüzem között.


Jelenleg évi 11 ezer tonna téliszalámi a felső határa

A beruházásnak köszönhetően a Pick Szeged Zrt. 30 százalékkal növeli a nemespenészes szárazáruk, köztük a kezdetek óta az eredeti receptúra szerint készülő téliszalámi értékesíthető mennyiségét. Az új üzem elsősorban az export bővítését teszi lehetővé.

A cég két szegedi, alsómocsoládi és bajai gyárában évente 40 ezer tonna húskészítményt állít elő, ebből csaknem 11 ezer tonna a téliszalámi, ez a jelenlegi kapacitás felső határát jelenti. Mivel a vállalkozás legmagasabb árfekvésű terméke, a téliszalámi értékben a felét jelenti a bevételeknek.


Ez a legerősebb magyar márkatermék

A nyilvánosan hozzáférhető beszámoló szerint a Pick Szeged Zrt. tavaly 63,163 milliárd forint árbvételt ért el, szemben az előző évi 66,392 milliárddal. A vállalat üzemi eredménye 5,454 milliárd forint volt 2018-ban, közel háromszorosa az előző évi 1,858 milliárd forintnak.

A magyar piacon a márkatermékek között 15 százalékos részesedésével a legnagyobb szereplő a Pick. A forgalom 25 százaléka export. A társaság 2010-től a legnagyobb magyar agrárintegráció, a 8600 munkavállalót foglalkoztató, tavaly 266 milliárd forintos forgalmat elérő Bonafarm csoport tagja.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Szegedélelmiszeripar5-ös főút

Hírlevél

Hirdetés