2024.03.19, Kedd
Így halad a tokaji Tisza-híd átépítésével és modernizálásával az A-Híd
Fotók: NIF Zrt.

Így halad a tokaji Tisza-híd átépítésével és modernizálásával az A-Híd

magyarepitok.hu, NIF

2021.01.21. 14:02 - Szabó Ákos

Az 1961-ben elkészült átkelőt megújító projektben újabb részt adnak át hétfőtől a gyalogos forgalomnak.

Hirdetés

Többször is beszámoltunk a Tisza felett átívelő tokaji Erzsébet-híd munkálatairól, mely a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában rekonstrukciót és felújítást kap. Az A-Híd Zrt. fejlesztésében zajló projektről (a cégről legutóbb a napokban írtunk, annak kapcsán, hogy a hídépítő vállalat végzi el a fővárosi Lánchíd rekonstrukcióját), most a beruházó újabb információkat tett közzé.

 

Folyamatos a forgalom az átfogó munkálatok mellett is

Eszerint a folyamatos közúti forgalom fenntartása érdekében több ütemben megújuló híd első üteme véget ért: az átkelő rakamazi oldalát északi részét újították ennek során fel.

A gépjárműforgalom december 22-től kezdődően használhatja a hídszakaszt korlátozások nélkül, január 25-én (jövő hétfőn) pedig a gyalogosok is birtokba vehetik.

Az előző ütemhez hasonlóan haladnak a most aktuális munkálatokkal is: a híd déli részén építik újjá az elhasználódott vasbeton pályalemez két szélső 1-1,5 m széles sávját a konzolszerkezetekkel egyben, a megmaradó középső sávhoz csatlakozva.

 

 

2021-ben elkészül a projekt

A harmadik ütem keretében, előreláthatóan 2021. április második felétől elbontják és újjáépítik a tokaji körforgalmat, ezért itt is félpályás forgalomkorlátozást vezetnek majd be. A híd és a körforgalom környezetében a munkálatok teljes befejezéséig, várhatóan 2021 utolsó negyedévéig folyamatosan forgalomkorlátozásokkal kell számolniuk a közlekedőknek.

 

Számos különböző Tisza-híd állt Tokajban az évszázadok alatt

Az átkelő története a XVI. században kezdődött el, korábban egy rév működött a területen. Az első fahidat az 1500-as években építették meg, azonban ez a három részre szakadt Magyarország korában nem volt hosszú életű és 1565-ben el is pusztult a harcok során. Ezután Mária Terézia emeltetett hidat, amely az 1848-49-es forradalomban vált használhatatlanná. Ezt követte az első vashíd, amely már viselte az Erzsébet királynő nevet. A ma látható, a Tisza és a Bodrog összefolyásánál található hidat 1961-ben vették használatba.

ÚtépítésA-Híd Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Tokajhídépítéshídfelújítás

Hírlevél

Hirdetés