2024.07.14, Vasárnap
Elkezdte építeni a Tokaj-kör első szakaszát a Ke-Víz és a Zemplénkő
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Elkezdte építeni a Tokaj-kör első szakaszát a Ke-Víz és a Zemplénkő

mti, magyarepitok.hu

2021.06.11. 15:13 - Hegedűs Gergely

Ebben a fázisban Tokaj gazdagodik bicikliúttal, a második ütemben pedig Tarcalt és Mádot szeretnék összekötni.

Hirdetés

Elkezdődik a Tokaj-kör kerékpáros útvonal első, 6,7 kilométer hosszú ütemének kiépítése a Zemplénkő Kft. és a Ke-Víz 21 Zrt. kivitelezésében és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában. A hírt az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára Schanda Tamás jelentette be pénteken Tokajban.    

A több mint 1,6 milliárd forint értékű fejlesztésben 2,81 kilométeren új, háromszor egy sávos kerékpárút épül ki a város belterületén. Emellett 3,63 kilométeren a már meglévő földutakat aszfaltozzák le.

Járda épül 150 méteren, valamint 250 méter hosszan a meglévő gyalog-bicikliút helyreállítása is megtörténik - tette hozzá Schanda Tamás.   

Tájékoztatása szerint a beruházás során kerékpáros pihenőhelyeket alakítanak ki, 5,3 kilométeren pedig kitáblázzák a már meglévő közutat. Egy kormányzati döntésnek köszönhetően a tokaji Fesztiválkatlan és a bodrogkeresztúri Lebuj Pincefogadó közötti szakasz is megépül, ennek a finanszírozása azonban más forrásból, az önkormányzat beruházásában történik majd meg.

 

Libegő kialakítása is szerepel a tervek között

Az elektromos kerékpárok számára három töltőhelyet létesítenek a kivitelezők a rakamazi Teknősbéka látogatóközpontnál, a tarcali Áldó Krisztus szobornál és a bodrogkeresztúri étteremnél - jelezte Schanda Tamás. Hozzátette, a munkálatok a lőszermentesítéssel már elkezdődtek, júliusban pedig elindulnak a további munkafázisok. Utóbbiak miatt átmenetileg forgalomkorlátozásokkal kell számolniuk a helyieknek és a turistáknak.

Az államtitkár megemlítette, az idén teljes egészében megújítják az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpáros útvonal Tokaj és Kisköre közötti szakaszának tábláit, illetve új pihenőhelyek válnak elérhetővé a kirándulók számára.

Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője a tájékoztatón arról beszélt,

a Kopasz-hegyet megkerülő, 19 kilométer hosszú teljes Tokaj-kör második ütemében Tarcalt és Mádot szeretnék összekötni, a mezőzombori kerékpárút hálózatba kötésével pedig Nyíregyházától egészen Szerencsig lehet majd kerékpározni.

Tokajba és térségébe közel 150 milliárd forint értékű fejlesztési forrás érkezik, az elképzelések között a Bodrog turisztikai fejlesztése mellett egy, mind a négy évszakban használható libegő kialakítása is szerepel - mondta Koncz Zsófia.

 

Komoly tervezési feladatot jelentett

Posta György, Tokaj polgármestere arról beszélt, az elkészült Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút mellett jövőre már a Kopasz-hegyet is körbe lehet majd tekerni.

A három szakaszból álló Tokaj-kör komoly tervezési feladatot jelentett, mert meg kellett találni a természeti környezethez, a fizikai adottságokhoz és kivitelezési követelményekhez igazodó nyomvonalakat - mondta Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese. A fejlesztés során elkészülnek a tokaji Tisza-hidat a Fesztiválkatlannal, a Bodrogkeresztúrt Tarcallal, valamint a Tarcalt Tokajjal összekötő kerékpársávok, illetve kerékpárutak.

ÚtépítésZemplénkő Kft.Ke-Víz 21 Zrt.Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés