2024.03.29, Péntek
Nagyot lépett előre a Dunántúl közlekedése: négysávos szakasszal bővült a 8-as főút
Fotó: NIF Zrt.

Nagyot lépett előre a Dunántúl közlekedése: négysávos szakasszal bővült a 8-as főút

magyarepitok.hu

2021.12.21. 10:48 - Hegedűs Gergely

A Strabag munkájával megvalósult első ütemben a Litéri és a Füredi csomópont közötti 7,5 kilométert fejlesztették.

Hirdetés

Kedden Veszprémben átadták a 8-as főút Litér és Veszprém közti kétszer kétsávosra bővített szakaszát. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából a STRABAG Építő Kft. egy átfogó beruházást kivitelez: a Litéri és a Füredi csomópont közötti 7,5 kilométert fejlesztik, a csomópontokat különszintű csomópontokká átépítve, továbbá a korábbi kétsávos és 2+1 sávos szalaszokat egyaránt négysávosra bővítve.

 

 

Ezen a projekten belül készült most el az első szakasz a Litéri csomópont és a Budapesti csomópont között. A litéri kereszteződéstől mintegy két kilométeren kétszer kétsávos út, Veszprém előtt pedig egy dupla körforgalmas csomópont épült a beruházásban.


Megszűnnek a rendszeres torlódások

A szóban forgó szakaszon a 47. és 48. km szelvény között a korábbi nyomvonalat megtartva készült el az útpálya, a 49. km szelvénytől pedig már az új nyomvonalon halad a 8-as főút. A gépjárművezetők 2021. december 21-től már négysávon közlekedhetnek ezen a szakaszon.

 

 

A beruházó NIF eseménnyel kapcsolatos közleménye a teljes beruházás jelentőségére is kitért. Eszerint a projektben a kiemelten balesetveszélyes csomópontok különszintű csomópontokká fejlesztésére, átépítésére kerül sor. Az így kialakított, három csomópont: az új Budapesti, Almádi és Füredi csomópont.

A szakasz kapacitásbővítése mellett a meglévő burkolatot is korszerűsítik. A beruházásnak köszönhetően a Balaton és Budapest közötti, rendkívül forgalmas útszakaszon megszűnhetnek a rendszeres torlódások.


A második szakasz már kidolgozás alatt, egy további pedig közel az építési engedélyhez

Az eseményen az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára is részt vett. Mosóczi László hangsúlyozta, a 2010 óta átadott beruházásoknak köszönhetően vált kétszer kétsávos úton megközelíthetővé Eger, Salgótarján, Sopron, Szolnok és Szombathely mellett Veszprém is.

Szavaiból az is kiderült, a most átadott szakaszt kiegészítve a Budapesti csomóponttól a balatonfüredi csomópontig tartó második ütem 2023 elejére készül el - ezzel válik teljessé a beruházás. Tájékoztatása szerint a második ütemből nyáron a Balatonalmádi felé vezető külön szintű csomópontot, illetve novemberben egy kerékpáros kerethidat már átadtak, továbbá arról is beszámolt, hogy a minisztérium több helyszínen zajárnyékoló falak építését rendelte el.

Jelezte: várhatóan még az idén benyújtja a tervező a 8-as főút balatonfüredi csomóponttól a csatárhegyi kereszteződésig tartó szakaszának építési engedély kérelmét, a 8-as és 82-es főutak összekötő szakaszának építése pedig jövő év elején kezdődhet meg Veszprémben.   

Arról is beszélt: december elején írták alá a 8-as főút Herend-Devecser közti négysávosításának tervezési szerződését.

ÚtépítésStrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Veszprém8-as főútLitér

Hírlevél

Hirdetés