2024.04.19, Péntek
Elrajtolt a BMW gyár megközelítését szolgáló útfejlesztés

Elrajtolt a BMW gyár megközelítését szolgáló útfejlesztés

magyarepitok.hu

2022.02.23. 10:40 - Kolinek Nóra

A NIF Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztés a STRABAG munkájával készül el.

Hirdetés

Szerdán tartották a 33-as főút 2x2 sávosra történő bővítéséről szóló projekt nyitóünnepségét. A beruházás az M35 autópálya és a debreceni ipari park között valósul meg.

A 33-as főút érintett szakasza jelentős forgalmat bonyolít le, így a kapacitásbővítés lehetővé teszi majd a forgalom eloszlását, és ezáltal a közlekedés biztonságosabbá válását is. A fejlesztés biztosítani fogja a jelenleg kialakítás alatt álló Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet gyorsabb megközelíthetőségét is.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló nettó 17,5 milliárd forint értékű fejlesztést a STRABAG Építőipari Zrt. végzi el.

Térkép: NIF Zrt.

 

Innovatív technológiával alakítják ki az új híd háttöltését

A beruházó tájékoztatása szerint a kivitelezés során 2,2 kilométer hosszon történik meg a 33-as főút Észak-Nyugati Gazdasági Övezet és az M35 autópálya közötti meglévő 2×1 sávos szakaszának 2×2 sávra bővítése.

A főút részeként egy 2×2 sávos közúti híd és egy 1 sávos direkt ág átvezetése épül meg a 108-as vasútvonal felett, csomóponti ágak, új jelzőlámpás csomópontok, párhuzamos gyalog- és kerékpárutak és mezőgazdasági földutak kialakításával. A munkák során 4 db jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki, és egy 95 méter és egy 92 méter hosszúságú vasút feletti műtárgy épül.

A 108-as vasútvonal feletti átvezetésre szolgáló direkt ág hídháttöltésének kialakítása mintegy 1260 köbméter üveghabból valósul meg. Ezt az innovatív technológiát elsőként alkalmazzák ezen projekt esetében is.

A munkálatok jelenlegi szakaszában megkezdődtek a közműfeltárások, valamint a humuszleszedési, illetve a geodéziai tevékenységek zajlanak.

 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a város közlekedésének fejlesztése

Kósa Lajos Hajdú-Bihar megye 1. sz. választókerületének országgyűlési képviselője elmondta: „A beruházás elkészültével nagyot fog javulni a Debrecen környéki közlekedés a város nyugati oldalán. A 33-as út szélesítésével egy időben magvalósuló szervizút megépítésével a térségben lévő vállalkozások megközelíthetősége is megoldódik.”

Papp László Debrecen polgármestere hozzátette: „Valóban nagy öröm Debrecen számára, hogy a város évek óta zajló közlekedésfejlesztési programja egy újabb nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett. A fejlesztésnek köszönhetően a város nyugati bevezető szakasza is nagymértékben megújul. Sokkal biztonságosabb, dinamikusabb közlekedést tesz majd lehetővé ez a beruházás.”

Nyul Zoltán a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese kiemelte: „Februárban megtörtént a munkaterület átadása, a következő hetekben néhány előkészítő munkafolyamat zajlik még. Március közepétől indul meg az intenzív munkavégzés, amikor már viszont teljes gőzzel tart előre a projekt.”

A munkálatok várhatóan 2023. év végén fejeződnek be.

Galéria

ÚtépítésStrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)DebrecenBMW-gyár33-as főút

Hírlevél

Hirdetés