2024.06.25, Kedd
A 83-as főút Pápa és Tét közötti szakaszának kétharmada már elkészült
Illusztráció

A 83-as főút Pápa és Tét közötti szakaszának kétharmada már elkészült

magyarepitok.hu, Pápa és Vidéke

2022.09.06. 15:00 - Kolinek Nóra

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában a Duna Aszfalt és a Soltút generálkivitelezésében épül meg 36 kilométernyi új pálya.

Hirdetés

Legutóbb 2021 végén számoltunk be a 83-as főút kétszer kétsávossá bővítéséről. Az új nyomvonalon kiépülő gyorsforgalmi kapcsolatnak köszönhetően 2023 végére akár 20 perccel is gyorsabban lehet majd közlekedni Győr és Pápa között.

A nettó 90,5 milliárd forint értékű fejlesztés a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) beruházásában valósul meg. A kivitelezés két szakaszra osztható:

  • a Pápa−Tét-dél csomópont közötti 18,4 kilométeren 15 műtárgy és két különszintű csomópont (Pápa Észak, Gyarmat), valamint egy vasúti felüljáró épül a pápai repülőteret bekötő úton. A szakasz kivitelezője a Duna Aszfalt Zrt., az EuroAszfalt Kft. alvállalkozóként vesz részt a munkában.
  • A Tét-dél csomópont és a Győr közötti 17,6 kilométeres szakaszon nyolc műtárgy, négy külön szintű csomópont épül (Tét-dél, Tét-észak, Győrszemere, Koroncó). Ez a szakasz a Soltút Kft. kivitelezésében valósul meg.

Az Új Élet úti körfogalom már elkészült

A győri bevezető 2018-ban elkészült, első 1 kilométeres szakaszához hasonlóan a további 3 kilométer is 2×2 sávra bővül, zajvédőfal és két további turbó körforgalom létesül. A beruházás részeként megépül a 83-as főút – pápai repülőtéri bekötőútja is, mely lehetővé teszi a repülőtér és a város közvetlen megközelítését a vasúti átkelő külön szintben történő keresztezésével.

A NIF Zrt. augusztusi tájékoztatása szerint főút győri bevezető szakaszán elkészült az Új Élet út körforgalmú csomópont körpályája, és Pápa irányából a 83-as főút plusz két sávjának kiépítése. A kivitelezés további előrehaladása érdekében a csomópont 2022. augusztus 2-tól már körforgalomként üzemel. A csomópont minden irányba és irányból használható Ménfőcsanak és Gyirmót felé.

 

A hidak pályalemezei a tervek szerint év végére elkészülnek

A Pápa és Vidéke tájékoztatása szerint dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és dr. Áldozó Tamás Pápa polgármestere megtekintették az építkezést.

„A Pápa és Tét közötti szakaszon az összes töltésmennyiség mintegy 95 százaléka elkészült” – közölte a képviselő.

„Ezen a közel 20 kilométeres szakaszon 15 darab híd épül, a hídfőbetonozások, a gerendabeemelések csaknem mindegyiknél megtörténtek már. A vasbeton pályalemez és szegélyek vasszerelése és betonozása folyamatosan zajlik. A tervek szerint 2022 év végére minden hídon a pályalemezek elkészülnek, hogy tavasszal az építési forgalom számára a hidak átjárhatóak legyenek”

– tájékoztatott.

„A teljes szakasz készültségi foka 63 százalékos, vagyis az útépítés kétharmada elkészült” – összegezte dr. Kovács Zoltán.

Dr. Áldozó Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan megkezdődik a Pápa-Észak csomópontban az első 1 kilométeres főpálya kialakítása, ami miatt a meglévő főutat ideiglenes nyomvonalra terelik majd. Ez a terelőút az új nyomvonalon – az új marcaltői úton – vezet majd, a terelés várhatóan szeptember közepén kezdődik és jövő év közepéig tart.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Soltút Kft.Duna Aszfalt Zrt.EuroAszfalt Kft.83-as főútGyőrPápaTét

Hírlevél

Hirdetés