2024.04.23, Kedd
Már a kötő- és kopóréteg építése zajlik a Szerencs gyorsforgalmi elérését megteremtő 37-es főúton
Fotó: NIF Zrt.

Már a kötő- és kopóréteg építése zajlik a Szerencs gyorsforgalmi elérését megteremtő 37-es főúton

boon.hu, magyarépítők.hu

2022.09.12. 18:30 - Füzi Nikolett

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházását a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezi a 18,9 kilométeres szakaszon.

Hirdetés

Újabb jelentős mérföldkövéhez érkezett a 37-es számú főút Gesztely és Szerencs közötti szakaszának fejlesztése: a tokaji borvidék gyorsforgalmi elérését segítő, kétszer két sávos szakasz végleges forgalmi rendje az időjárástól függően, várhatóan november végén, december elején alakul ki – számolt be róla a boon.hu Borsod-Abaúj-Zemplén megyei hírportál a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása alapján.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházása a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében valósul meg a 18,9 kilométeres szakaszon. A fejlesztés előzményeként a Miskolctól Sátoraljaújhelyig futó 37-es főút Miskolc-Gesztely szakaszát már korábban bővítették, a most futó projektben pedig a meglévő kétsávos út nyomvonalát bővítik új sávokkal. A meglévő úttest a bal pályát képezi majd, itt a meglévő burkolat szélesítését végzik el, a jobb pálya pedig új úttestként jön létre.

A projekt egyik jelentőségét az adja, hogy a négysávossá váló főút jelentős mértékben javítja majd a Tokaj-Hegyaljai borvidék elérhetőségét.

Térkép: NIF Zrt.

 

A NIF Zrt. tájékoztatásából most kiderült, az autósok már mind a négy körforgalmat használhatják az útszakaszon, a Gesztely és Hernádkak közötti körforgalom esetében pedig már a táblatartó állvány, valamint a lámpaoszlopok is a helyükre kerültek. A projekt aktuális előrehaladásával kapcsolatban kifejtették,

az útszakaszon az újonnan épülő sávok egy részén már az útburkolati jeleket is felfestették a szakemberek, továbbá már a szalagkorlátok kialakításán is zajlanak a munkálatok Szerencs közelében.

Mindemellett a burkolat kötőrétegének kialakításával is jól haladtak: a fejlesztésben érintett szakasz elejétől a bekecsi csomópontig már mindkét pályán elkészültek a kötőrétegek kivitelezésével, a Laposi-patak, a Harangod-patak és a Bekecsi időszakos vízfolyás felett lévő hidak környezetében pedig várhatóan szeptemberben készülnek el vele a bal oldalon.

Ezen felül az útszakasz további részeit illetően is számos munkálat valósult meg:

  • a bekecsi csomópont és Szerencs között már mindkét oldalon elkészültek a sávok szélesítésével, jelenleg a kötőréteg építése zajlik,
  • a taktaharkányi és a bekecsi csomópont közötti szakasz esetében elkészült a bal oldali kopóréteg,
  • továbbá a négy építendő körforgalommal is elkészültek, amelyek közül az újharangodi már egy ideje a végleges forgalmi rendnek megfelelően működik, a gesztelyi és a taktaharkányi csomópontban pedig augusztus 24-én alakult ki a végleges forgalmi rend.

A csomópontokat illetően hozzátették, a Béke úti ág kivételével már a bekecsi körforgalmat is használhatják az autósok, továbbá megkezdődött az ideiglenes terelőutak bontása és a terület eredeti állapotának visszaállítása is.
 

Várhatóan október második felében fejeződik be a kopórétegek kiépítése

A tájékoztatásból mindemellett az is kiderült, hogy már kilencven százalékos készültségnél tartanak a vízépítési munkák során is, a szakemberek jelenleg az élő vízfolyások burkolásán és a mederátjárók építésén, valamint néhány helyen a talpárkok burkolásán dolgoznak. Megtörtént az összes közmű kiváltása, ezután pedig a műszaki átadás–átvételi és a használatba vételi eljárások következnek.

A közvilágítás kiépítése az útépítéssel párhuzamosan készül, az újharangodi, a gesztelyi, a taktaharkányi és már részben a szerencsi közvilágítási oszlopok kihelyezése is megtörtént.

A fejlesztés területén jelenleg még folyamatban van a kötő- és kopóréteg építés, a hídépítés, a víznyelő rácsok szintbehelyezése, végleges útirányjelző táblák alaptestének építése, valamint a tereprendezés.

Hozzátették, a kopóréteg kiépítése 10 ütemben fog történni, és várhatóan október második felében be is fejeződik. A végleges forgalmi rend az időjárástól függően valószínűleg november végén, december elején alakul ki. Nagyobb forgalomkorlátozások nem lesznek a szakaszon, kisebb fennakadást a kopóréteg építése során csak a körforgalmak környezetében lévő munkafázisoknál tapasztalhatnak az arra járók, mert ekkor kézi forgalomirányítás segíti majd a közlekedést, tette hozzá tájékoztatásában a NIF Zrt.

A gesztelyi körforgalom esetében már elbontották a korábbi körgyűrűt, amelyen a forgalom haladt az építés alatt. A csomópontban még kivitelezők feladatát képezi az új körforgalom csatlakozási pontjainak is az elkészítése a bekötőutakkal, ahogyan a lámpatestek, táblák kihelyezése, illetve a gyalogátkelőhely kiépítése is, amelynél a vakokra és gyengén látókra is kiemelt figyelmet fordítanak.

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Duna Aszfalt Zrt.SzerencsGesztelyTokaj37-es főútgyorsforgalmi utak

Hírlevél

Hirdetés