2024.06.16, Vasárnap
Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút: 133 ezer tonna só áll készenlétben
Illusztráció - Magyar Közút

Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút: 133 ezer tonna só áll készenlétben

MTI

2022.11.10. 16:00 - Gyöngyösi Klaudia

Szeptember 1-től 1237 kilométernyi autópálya koncessziós kezelésbe került, így azokon a szakaszokon a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. látja el a téli üzemeltetési feladatokat.

Hirdetés

Téli üzemmódra váltott csütörtöktől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ország teljes területén – derül ki a társaság közleményéből. A 19 megyei igazgatóságon, 80 mérnökségen és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek.

A következő hónapokban mintegy 2500-an dolgoznak a szükséges téli útüzemeltetési feladatok ellátásán.

A társaság 31 ezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékúton, valamint 1000 kilométer kerékpárúton végzi el a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Szeptember 1-től 1237 kilométernyi autópálya koncessziós kezelésbe került, így azokon a szakaszokon a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. látja el a téli üzemeltetési feladatokat - írták.

 

A rendkívüli időjárási helyzetekre is felkészültek

A közútkezelő a téli időszakra 713 hóekével felszerelt teherautóval, 149 rakodógéppel és 119 hómaróval készül, amely rendkívüli időjárási helyzetekben további 781 munkagéppel bővíthető.

Közölték: a társaság 36 ezer tonna sót adott át az autópályaüzemeltető cégnek, így a téli időszakra 133 ezer tonnányi készlet áll rendelkezésére, valamint közel 8700 tonna érdesítő anyag, amelyek pótlása az egész téli időszakban biztosított.

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan a kedvező időjárást a közutak javítására használják ki. A tervek szerint idén 960 kilométernyi, főleg mellékút teljes körű felújítása valósulhat meg.

A Magyar Falu Program támogatási forrásaiból idén közel 5 millió négyzetméternyi burkolatjavítást végeztek el a cég szakemberei, amellyel 218 helyszínen, 340 ezer tonna aszfalt felhasználásával több mint 800 kilométernyi országos közút újult meg.

ÚtépítésMKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.Magyar Közút Nonprofit Zrt.téli üzemmód

Hírlevél

Hirdetés