2024.03.29, Péntek
Kerékpáros zöldfolyosót alakítanának ki a fővárosi Rákos-patak mentén
Illusztráció: Nagy Mihály / magyarepitok.hu

Kerékpáros zöldfolyosót alakítanának ki a fővárosi Rákos-patak mentén

magyarepitok.hu, TED

2023.03.09. 11:45 - Kolinek Nóra

A fejlesztés hozzájárul az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási szint eléréséhez is.

Hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az uniós közbeszerzési közlönyben közzétette a Rákos-patak menti ökoturisztikai folyosó tervezéséről és kivitelezéséről szóló ajánlati felhívásokat. A nyertes ajánlattevő feladata engedélyezési és kiviteli tervek készítése.

A kerületeken átívelő folyosó az alábbi szakaszokból áll:

A kiírás szerint a fejlesztés célja, hogy Budapesten a mindennapi közlekedési célú utazások esetén növekedjen a gyalogos, kerékpáros és/vagy közösségi közlekedési módot választók részaránya, hozzájárulva ezzel az élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakulásához, valamint az alacsonyabb károsanyag-kibocsátási szint eléréséhez. Cél továbbá a közúti torlódások mérséklése az egyes közlekedési módok jobb arányának elérésével, s mindezek érdekében cél az egységes és kerékpározható közúthálózati kialakítás megteremtése.

Közel 4000 új fát ültetnek

A tervek szerint az első szakaszon a meglévő 1,92 kilométer kerékpárutat szélesítik, 9 db kerékpáros útkereszteződést alakítanak ki. 2 db jelzőlámpás csomópontot és 1530 méter új villamosvezetéket építenek, továbbá 80 db KRESZ táblát helyeznek el.

A Rákos tér és a Kerepesi út között a meglévő 2,5 kilométer kerékpárutat szélesítik, 8 db jelzőlámpás csomópontot, 2070 méter új villamosvezetéket építenek, 162 db KRESZ táblát helyeznek el, továbbá 2350 db új fát ültetnek.

A Kerepesi út és a Cinkotai út közötti szakaszon 7,5 kilométer egybefüggő új kerékpárutat építenek, 11 db útkereszteződést és 1 darab vasúti átkelőt létesítenek, 2 db jelzőlámpás csomópontot alakítanak ki, 1280 méter új villamosvezetéket építenek, 125 db KRESZ táblát helyeznek el és 1350 db új fát ültetnek.

ÚtépítéskerékpárútBudapestkerékpáros fejlesztésBKK

Hírlevél

Hirdetés