2024.07.23, Kedd

Hirdetés

Digitális adatokból dolgozó munkagépekkel erősített ez a magyar útépítő vállalat

Digitális adatokból dolgozó munkagépekkel erősített ez a magyar útépítő vállalat

mti

2023.10.09. 11:27 - Hegedűs Gergely

Többek közt felületek és anyagok tömörítéséhez használatos munkagépeket vásároltak, továbbá egy új épülettel megduplázták a cég karbantartási kapacitását.

Hirdetés

Új munkagépek beszerzésével, uniós támogatással, mintegy 553 millió forintos beruházással korszerűsítette kivitelező technológiáját Algyőn az út- és közműépítéssel foglalkozó Délút Kft. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.


Az új épületek fűtését és hűtését hőszivattyús rendszer biztosítja

A fejlesztés során - amely költségeiből mintegy 388 millió forintot fedezett feltételesen vissza nem térítendő támogatás - a vállalkozás földmunkákhoz, közmű- és útépítéshez szükséges új berendezéseket állított üzembe.

Négy különféle, felületek, anyagok tömörítéséhez használatos munkagépet vásároltak, ezek valós időben képesek adatokat gyűjteni a föld vagy az aszfalt pillanatnyi állapotáról. Beszereztek egy aszfalt- és betonrétegek terítésére alkalmas berendezést is, amely a tervek digitális állományai alapján tudja változtatni - a többi közt - a lefektetett anyag vastagságát.   

A vállalkozás algyői telephelyén építettek egy alkatrészraktárat és gumiszervizt, ahol a saját járművek mellett külső megrendelők számára is végeznek teljes körű gumijavítást. Elkészült egy új szervizépület is, amellyel megduplázták a cég karbantartási kapacitását. Az épületek fűtését és hűtését korszerű hőszivattyús rendszer biztosítja.   


Tavaly 11,9 milliárd forintra növelték az éves árbevételt

A jelenlegi formájában 1996 óta működő cég kezdetben homokbánya műveléssel, szóródó tömegáruk fuvarozásával, rakodásával, földmunkák végzésével foglalkozott. A vállalkozás az elmúlt több mint negyedszázadban a térség meghatározó út- és közműépítő társaságává fejlődött. A Délút Kft. az út- és mélyépítés mellett csatornázási munkálatokat, rekultivációs munkákat, külszíni építőanyag bányászatot, árufuvarozást végez, akkreditált minőségvizsgáló laboratóriumot, valamint 2008 óta aszfaltkeverő üzemet is működtet.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a családi tulajdonú, több mint kétszáz alkalmazottat foglalkoztató Délút Kft. tavaly az értékesítésből származó nettó árbevételét 11,9 milliárd forintra növelte, ami több mint 55 százalékkal haladta meg az előző évit. A vállalkozás 2021-ben 1,181 milliárd, tavaly 2,127 milliárd forint adózott eredményt ért el.

ÚtépítésDélút Építő és Bányászati Kft.Algyőkapacitásbővítés

Hírlevél

Hirdetés