2024.05.19, Vasárnap
Nem csupán egy új szakasszal gazdagodott ma az M44-es - fotók

Nem csupán egy új szakasszal gazdagodott ma az M44-es - fotók

magyarepitok.hu

2024.05.07. 10:40 - Hegedűs Gergely

A Duna NRG Zrt. kivitelezésében elkészült 4,6 kilométernyi négysávos pálya mellett több egyéb értékes projektelem valósult meg.

Hirdetés

Szentkirály térségében, a Mosonyi Lászlóról elnevezett pihenőhelyen május 7-én átadták az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Szentkirály szakaszát. A 4,6 kilométeres négysávos új szakasz a Duna NRG Zrt. kivitelezésében készült el.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium átfogó beruházásának a négysávos út kiépítése mellett számos egyéb eleme van annak érdekében, hogy az M44-ről érkező megnövekedett forgalom zavartalanul juthasson el Kecskemétre: közülük tavaly decemberben adták át a 2,8 kilométeren, új nyomvonalon megépült szentkirályi elkerülőt.

Emellett

  • a most átadott M44-es és a 44-es főút között összesen 12,7 km-en újultak meg az összekötő utak, míg velük párhuzamosan kerékpárút épült;
  • ezen közlekedési folyosó folytatásaként megújult a 44-es főút a „repülős körforgalom” és a Fekete Gólya Étterem között 3,4 km hosszban;
  • 2023. szeptemberében a „repülős körforgalom” kapacitása egy úgynevezett bypass ággal bővült.


Kétnyílású felüljáróval és komplex pihenővel jött létre a csomópont 

Ugyanakkor maga a keddi átadó helyszíne is egy különleges projektelemként épült meg: a komplex pihenő ugyanis Mosonyi Lászlónak állít emléket, aki a magyar mélyépítés egyik kiváló szakembere volt, és nemzetközileg is elismert pályája során többek közt a Duna Aszfalt Zrt. vállalkozási igazgatóságát is vezette.

A Mosonyi Lászlóról elnevezett pihenő az M44-es és a Szentkirály-Tiszakécske összekötő út keresztezésénél épült meg. Ugyanitt egy különszintű csomópont is megvalósult közel 75 méter hosszú kétnyílású felüljáróval.


Az utolsó szakasz várhatóan 2025 elejére készül el

Az eseményen az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára is részt vett. Ágh Péter felidézte, eddig 89 kilométer készült el Békéscsabáig a mintegy 125 kilométeres gyorsforgalmi útból. 

Az államtitkár hangsúlyozta: a beruházás egy kiváló szakember előtt is tiszteleg, hiszen a pihenőhely névadója a magyar mélyépítés nemzetközileg is elismert, kiváló szakembere, a 2016-ban elhunyt Mosonyi László, akinek emlékét emléktábla is őrzi.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy az M44-es gyorsforgalmi út még hiányzó, valamivel több mint 32 kilométer hosszú, kétszer két forgalmi sávos szakasza várhatóan 2025 elejére készül el. Szeberényi Gyula, a térség országgyűlési képviselője szerint az M44-es út hozzájárul Kecskemét és a dél-alföldi térség versenyképességének javításához is, hiszen ezt ma már nagyban befolyásolja az infrastruktúra minősége. Madari Róbert, Lakitelek független polgármestere arról beszélt, hogy az elkészült útszakasz biztonságosabb, gyorsabb célbaérést biztosít mind az áruszállítóknak, mind a kirándulóknak, mind a Budapestre igyekvőknek vagy az éppen az Erdély irányába indulóknak.

Galéria

ÚtépítésDuna NRG Építő és Fémszerkezetgyártó Zrt.Duna GroupM44-esSzentkirályLakitelekDuna Aszfalt Zrt.

Hírlevél

Hirdetés