2024.09.14, Szombat
A román oldalon újra kellett indítani az M49-es folytatására kiírt közbeszerzést

A román oldalon újra kellett indítani az M49-es folytatására kiírt közbeszerzést

szatmar.ro, magyarepitok.hu

2024.08.28. 08:01 - Hegedűs Gergely

A magyar határ és Szatmárnémeti között közel 15 kilométernyi új út épül; januárban hiába írták ki a tendert, mert 440 pontosítási kérelem leblokkolta a projektet.

Hirdetés

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) újraindította a Szatmárnémeti-Óvári gyorsforgalmi út kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési eljárást – adta hírül a szatmar.ro oldal.


Az új határátkelőhely kialakítása is a projekt része

A négysávos útszakasz jelentőségét az adja, hogy a magyar oldalon épülő M49-es pályájával együtt megteremti a gyorsforgalmi kapcsolatot Szatmárnémetihez. A partiumi nagyváros és a határnál fekvő Óvári között a CNAIR igazgatója, Cristian Pistol korábbi közlése szerint a nyomvonal teljes hossza 14,862 kilométer: ebből 10,831 kilométer gyorsforgalmi út, 4,031 kilométer pedig összekötő út.

A gyorsforgalmi úton a megengedett sebesség 120 km/h lesz. A projekt többek közt két közlekedési csomópont, két pihenőhely, valamint egy Karbantartási és Koordinációs Központ megvalósítását is magában foglalja. A gyorsforgalmi úton ennek megfelelően egy határátkelőhely is kialakításra kerül, összesen 10 sávval, amelyen várhatóan több mint tízezren kelnek át naponta.


Kénytelen voltak átmenetileg felfüggeszteni a projektet

A szóban forgó közbeszerzés első körben 2024. január 29-én startolt el, az ajánlatokat pedig március 14-ig várták. Az érdeklődő cégek azonban több mint 440 pontosításra vonatkozó kérelmet küldtek a tenderfüzetbe foglaltak kapcsán, így a CNAIR kénytelen volt átmenetileg felfüggeszteni a procedúrát.

A határ túloldalán az M49-es projektjéről rendszeresen beszámolt: az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában, a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésével egy 28,15 kilométeres négysávos út jön létre Mátészalka és Ököritófülpös között. Ennek folytatásaként épül majd meg az Ököritófülpös és Csenger közötti szakasz, megteremtve a gyorsforgalmi kapcsolatot az M3-as autópálya és a Szatmárnémeti közeli magyar-román határátkelőhely között. Utóbbit szintén a Duna Aszfalt kivitelezi majd.

ÚtépítésM49-esSzatmárnémetiErdély

Hírlevél

Hirdetés