2024.03.19, Kedd
Újfajta közlekedési eszköz Magyarországon: megérkezett a tram-train prototípusa (videó)
Fotók: MTI/Máthé Zoltán

Újfajta közlekedési eszköz Magyarországon: megérkezett a tram-train prototípusa (videó)

MTI

2021.01.11. 11:20 - Kolinek Nóra

A különleges szállítmány december végén indult el Valenciából, és Franciaországon, Németországon és Ausztrián keresztül érkezett meg a szentesi járműbiztosítási telephelyre.

Hirdetés

Legutóbb decemberben számoltunk be a tram-train beruházásról, amikor a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry PE Kft. kivitelezésében elkészült a közel 4 kilométernyi villamospálya Hódmezővásárhelyen.

A Magyarországon egyedülálló projekt része még többek között a városok közötti pálya modernizálása, illetve második vágányok kiépítése, ezeket a munkákat a Swietelsky Vasúttechnika Kft. kivitelezi. Másrészt a közműkiváltásokra a Sade-Magyarország Kft. szerződött. A beruházásban az új vasút-villamos járműkarbantartó központjának építkezését pedig a Homlok Építő Kft. vállalta el.

 

A napokban kezdődhet a tesztelés a pályán

Most megérkezett a vasútvillamos első, prototípus-szerelvénye Csongrád-Csanád megyébe

- közölte szombaton a MÁV.

 

 

A szerelvényt december 30-án indították útjára Spanyolországból a gyártó Stadler szentesi járműbiztosítási telephelyérere, ahol daruval helyezték a sínekre. A következő napokban a Stadler mérnökei elvégzik a jármű üzembehelyezését, amelyet hatósági szemle követ, majd megkezdődhetnek a szükséges futópróbák és típustesztek.

 

Ikerváros lesz Hódmezővásárhely és Szeged

Lázár János, a Hódmezővásárhely–Szeged tram-train mintaprojektért felelős kormánybiztos szerint a két települést néhány éven belül ikervárossá teszi a vasút-villamos. Lázár János abban bízik, hogy a

beruházás kedvezően hat a gazdaságra, a munkaerő- és az ingatlanpiacra, közelebb hozza egymáshoz a szolgáltatásokat, a munkahelyeket, az oktatási-kulturális-közigazgatási lehetőségeket.

 

 

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója az agglomerációs fejlesztések mintájának tekinti az új vasút-villamost. Homolya Róbert véleménye szerint az elővárosi közösségi közlekedés fejlesztése minden nagyvárosnak érdeke, és ha az autósok is megbízható alternatívának fogják tekinteni, akkor kevesebb lesz a torlódás az utakon, és a levegő minősége is javul.
 

216 férőhely: kerékpáros utazási lehetőség is lesz

A MÁV-Start 2017 májusában szerződött a járművek beszerzésére a Stadler Rail Valenciával. A 37 méter hosszú, 71 tonnás, dízel-villamos hibrid tram-train Szeged és Hódmezővásárhely villamosvonalán óránként 50 kilométeres, a két város közötti vonalon dízel meghajtással 100 kilométeres sebességgel haladhat. Egy szerelvényen 216 férőhely, köztük 4 mozgássérültek számára fenntartott hely is van, és kerékpárral is lehet rajtuk utazni.

A tram-train Szegeden az 1-es villamos vonalán közlekedik Szeged pályaudvartól Szeged-Rókus vasútállomásig, majd a 135-ös számú vasútvonalon halad tovább Hódmezővásárhelyre.

VasútfejlesztésStrabagBelfry PE Kft.SzegedHódmezővásárhelytram-trainMÁVNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Swietelsky Vasúttechnika Kft.Homlok Építő Zrt.Sade-Magyarország Mélyépítő Kft.

Hírlevél

Hirdetés