2024.03.29, Péntek
Magyar csapat bontotta a vágányt az egyik osztrák vasútvonalon
Fotók: Kércz Viktor/magyarepitok.hu

Magyar csapat bontotta a vágányt az egyik osztrák vasútvonalon

magyarepitok.hu

2022.04.13. 18:30 - Bíró Beáta/Kárpáti László

A Swietelsky Vasúttechnika egy Bécshez közeli vasúti szakaszon bizonyította szakértelmét az anyacég megbízásából.

Hirdetés

Az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak Ausztria) beruházásában újul meg a Bécs - Marchegg közötti vasút egyik szakasza, amelynek kivitelezési munkái a Swietelsky AG-hoz tartoznak. Az érintett szakaszon, a Bécs és Raasdorf közti rész vágánybontási munkáit az anyacég megbízásából a Swietelsky Vasúttechnika Kft. csapata végezte el.

Stábunk a helyszínen örökítette meg a rövid, kétnapos munkát. 

 

 

A részletekről Károly Szabolcs projektfelelős számolt be lapunknak. Ő készítette elő a munkafolyamatot, koordinálta a dolgozókat. Egy ilyen külföldi bevetés esetén nem kis feladat a dokumentáció, a dolgozók papírjainak elintézése a külföldi szabályoknak megfelelően.

 

Károly Szabolcs 
Fotó: Kércz Viktor/magyarepitok.hu

 

A feladat gyakorlatilag rutinmunka volt

A Vasúttechnika egy 2944 méter hosszú vágány bontására és az alátámasztó betonaljak elszállítására kapott megbízást. Mint megtudtuk: az érintett szakaszon a vágányok rossz állapota miatt volt szükség a bontásra, amely után feltehetően az alépítményt is meg kell erősíteni, az ágyazatot pedig újjáépítik, majd lefektetik az új pályát – ezeket a munkálatokat azonban már nem a magyar cég végzi.

A Vasúttechnika a vágánybontásban vett részt, a projektre 18 fő érkezett Magyarországról, főként gépkezelők.

 

 

A munkát egy SMD 80 vágányátépítő nagygép segítségével végezték el. A jármű 60 méter hosszú és három féle üzemmódra képes: tud vágányt bontani, pályát átépíteni és új vágányt fektetni. A vágánybontás után a betonaljakat is elszállították az óriásgéphez kapcsolt vagonok segítségével.  A teljes szerelvény hossza elérte a 450 métert. 

 

 

A gép érdekessége, hogy miután a bontásnál gyakorlatilag kiszedi maga alól a síneket és a betonaljakat, ezért a gép hátsó része már nem a síneken megy, hanem lánctalpon. Egy speciális segédtengelynek nevezett kerék pedig újra visszavezeti a sínekre, a munkafolyamat végén.

 

 

Biztosítani kellett a vonatok áthaladását a szomszédos vágányon

A munka egyik kihívása volt, hogy a szomszédos vágányon folyamatos volt a vonatközlekedés. Ilyen esetekben a balesetek megelőzése végett szigorú szabályokat kell betartani. Egy automatikus berendezés szirénával és jelzőfénnyel hívja fel a figyelmet a vonat közeledtére, ekkor a vágányon dolgozóknak szabaddá kell tenni a szomszédos vágányt, azon senki nem tartózkodhat.

 

A jelzőberendezés, amely figyelmeztet a vonat közeledtére 

 

Mint a projektet irányító Károly Szabolcs elmondta: jó a viszony az osztrák kollégákkal. Igaz a magyar csapatból nem mindenki tud németül, de megértetik magukat és nincs fennakadás a kommunikációban. A külföldi küldetéseket alapvetően kedvelik a Vasúttechnika munkatársai – ez tapasztalatszerzés és a tapasztalatok bővítése szempontjából is fontos a cégnek és a munkavállalóknak egyaránt.

Galéria

VasútfejlesztésSwietelsky Vasúttechnika Kft.Swietelsky AG Bahnbauvasútfejlesztésvasútépítés

Hírlevél

Hirdetés