2024.03.29, Péntek
Az egész ország árvízbiztonságát erősíti ez a szolnoki létesítmény
Illusztráció - fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az egész ország árvízbiztonságát erősíti ez a szolnoki létesítmény

mti

2018.08.29. 10:47 - Szabó Ákos

Mintegy 9 milliárd forintnyi uniós támogatással építik fel a katasztrófaelhárítás új hazai gyakorlóterületét.

Hirdetés

Jelentős vízügyi beruházást jelentettek be: a tartós és elhúzódó árvízhelyzetekben kialakuló veszélyes helyzetek szimulálására és elhárítására alakítanak ki Szolnokon egy gyakorlópályát – fejtette ki a sajtónak Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) igazgatója. A szervezet és az Országos Vízügyi Főigazgatóság együtt közel 9 milliárd forintnyi projektet indít el a Tisza holtágából 1862-ben kialakított Millér partjai mentén.

 

Látványos hatszög alakú műtárgy épül

 

A Millér (horkaszklub.eu)

A beruházásban kialakítanak egy szabályos hatszög alakú árvízvédelmi töltést, melynek három szakasza egyforma, a többi pedig eltérő magasságú. Az így kialakuló, vasbeton falakkal két részre osztott medencéket akár 1200 köbméter vízzel is fel tudják majd tölteni alkalmanként.

Ennek a pályának a segítségével mesterségesen elő lehet majd idézni a veszélyhelyzetek körülményeit és fel lehet készülni a fontos árvízvédelmi feladatokra: 14 féle tevékenység gyakorlására lesz lehetőség.

A védelmi gyakorlatok során többek között nyomás alatti töltésmagasítási feladatokat is elvégezhetnek a katasztrófavédelmisek.

A fejlesztés az uniós Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával készül majd el.

VízgazdálkodásSzolnokKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)árvízvédelemTisza

Hírlevél

Hirdetés