2024.03.28, Csütörtök
A klímaváltozásra reagálva bővít víztározót a Mészáros
ovf.hu

A klímaváltozásra reagálva bővít víztározót a Mészáros

magyarepitok.hu, ovf.hu, kozbeszerzes.hu

2018.10.26. 12:10 - Szabó Ákos

A Fehérvárcsurgói-víztározó kapacitását 3,45 millióról 6,55 millió köbméterre növelik a szintén Fejér megyei cég kivitelezésében.

Hirdetés

Jelentős projektbe fogott az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunanántúli Vízügyi Igazgatóság: egy nettó 1,543 milliárd forint értékű projektben kulcsfontosságú fejlesztéseket végeznek el a Séd-Nádor-Gaja vízrendszeren, a Fehérvércsurgói-víztározó tó építményeit is fejlesztve a Mészáros és Mészáros Kft. kivitelezésében. A Környezeti és Energiahetékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával megvalósuló fejlesztés indítórendezvényét csütörtökön tartották meg a beruházásál által javuló árvízbiztonsági Fehérvárcsurgóban.

 

A víztározó korábban már Székesfehérvárt is megvédte az áradásoktól

A Séd-Nádor-Gaja-vízrendszer a Közép-Dunántúl legjelentősebb egybefüggő hasonló rendszere. A Gaja-patakon érkező víztömegek felfogására 1970 és 1979 között alakították ki Fehérvárcsurgón azt a tározót, amely megóvja a környéket és lakóit a túlzott vízterheléstől. Miután a klímaváltozás hatására vízrendszerben megnőtt a heves lefutású árhullámok gyakorisága és 2010-ben, valamint 2013-ban is ár- és belvízproblémák alakultak ki, most többek között

  • átépítik a völgyzárógátat és az oldaltöltést,
  • kereszttöltést alakítanak ki,
  • bővítik a fenékszigetelést,
  • átalakítják a fenékleürítő műtárgyat
  • és munkáklatokat végeznek a vészártározón is.

Ezekkel és más projektelemekkel 3,45 millióról 6,55 millió köbméterre növelik a tározó kapacitását, többek között erdei utakon is dolgoznak, a gátőrházon is építkeznek és a monitoring és üzemirányítási rendszert is kiépítik. A fejlesztés a tervek szerint 2020. szeptemberében készül el.

 

Schmidtné Cser Viktória (A képre katintva galéria nyílik, fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu)

 

Az eseményen felszólaló Schmidtné Cser Viktória polgármester elmondta:

a környéken már az antikvitás idején is építettek gátat a rómaiak

de a környék vízvédelmi létesítményei egészen a modern korban is fontos szerepet játszottak, merta most  használatban levő víztározó már korábban megmentette Székesfehérvárt attól, hogy részben elöntse a víz.

 

Fejér megyei központjához közel dolgozhat a Mészáros

 

Petrics Ákos

Petrics Ákos, a Mészáros és Mészáros Kft. projektvezetője közölte: Fejér megyei székhelyű cégként örömmel és büszkén vállalják a megye fontos beruházásának kivitelezését. Elmondta: az is pozitívum, hogy helyben kamatoztathatja a vállalat másutt is megszerzett vízépítési tapasztalatát.

Ezt követően a beruházás folyamatáról kifejtette:

a kivitelezési folyamatokat megelőzően a vállalat már 2018 augusztusa óta előkészítő feladatokat végez,

melyek közé tartozik a tervezés, illetve az engedélyezési munka még szükséges része is. Ezzel együtt a terület lőszermentesítése és régészeti feltárások is zajlanak. Petrics Ákos kiemelte: összesen 11 munkaelemből áll majd a beruházás, ennyi fő feladatot lát el a cég. Beszédje végén kiemelte: nagyon reméli, hogy a projekt lezárásakor minden fél nagy megelégedéssel értékeli majd a fejlesztést.

 

A helybeliek árvízbiztonságát növelik a munkálatok

 

Törő Gábor

Törő Gábor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy különösen fontos, hogy a helybeliek biztonságát növeli a fejlesztés. Hozzátette: a klímaváltozás idején a víztartalékokkal különösen fontos és előnyös hatékonyan gazdálkodni.

 

Csonki István

Csonki István a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: 15 éve fogalmazták meg először, hogy a komplett vízrendszerrel kapcsolatban cselekedni kell és ez a feladat még a most elkészülőnél is több elemet foglal magába. Miközben a szükséges beruházások bizonyos részei már megvalósultak, valamint megvalósulnak, illetve a most zajló projekt is kiemelten fontos, még más fejlesztések is kívánatosak és várhatóan sor is kerül rájuk – derült ki szavaiból.

Galéria

VízgazdálkodásárvízvédelemMészáros és Mészáros Kft.víztározóFehérvárcsurgóSédNádorGaja

Hírlevél

Hirdetés