2024.06.19, Szerda
Szegeden 70 év után épül újra vasúti híd a Tiszán
fotó: szeged.hu, delmagyar.hu

Szegeden 70 év után épül újra vasúti híd a Tiszán

promenad.hu, magyarepitok.hu

2016.01.25. 11:05 - Hegedűs Gergely

A város által hosszú évek óta tervezett vasúti és közúti híd a modern városok program részeként valósulhat meg mintegy 40 milliárd forintból. A Szegeden 1945 óta hiányzó vasúti hídhoz vasútfejlesztés is társul, továbbá Újszegeden új vasúti megálló létesül P+R parkolóval. A híd ugyanakkor a városi körutat is teljessé teszi.

Hirdetés

A promenad.hu azt írja, a pozitív környezetvédelmi hatástanulmány után kormányzati szándék is érkezett a déli Tisza híd megépítésére. Lázár János sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a modern városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnök február végén, vagy március elején látogat Szegedre a részletek egyeztetése miatt. "Szeged a közlekedési helyzet miatt és egyébként, stratégiai jelentősége miatt is megérdemli az új hidat” - fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A jelenleg két közúti Tisza-híddal rendelkező Szegednek 1945 óta nincs vasúti hídja, így a folyó nyugati oldalán a szegedi pályaudvar, illetve a keleti oldalon az újszegedi pályaudvar között nincs összeköttetés. A második világháborúban lerombolt, Szegedet Temesvárral és a Bánáttal összekötő vasútvonalat kiszolgáló híd 1858-ban épült, az ország második vasúti Tisza-hídjaként. Magyarország majd Románia EU-s csatlakozása után a város már tíz évvel ezelőtt elkezdte a harmadik Tisza-híd tervezését, eddig azonban nem sikerült rá támogatást nyernie.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. már korábban megkapta a környezetvédelmi engedélyt az új, vegyes forgalmú déli Tisza-híd építésére. A dokumentum szerint a harmadik szegedi hídon kétsávos közutat, egyvágányos nagyvasutat, mindkét oldalon járdát, valamint egyirányú kerékpárutat alakítanak ki. A Szeged két oldalát összekötő, mintegy 40 milliárd forintból épülő átkelőt a NIF Zrt., a Magyar Államvasutak Zrt. és az önkormányzat közösen építi.

A közúti-vasúti híd 328 méteres lesz. A dokumentumból az is kiderül, hogy a Szeged állomástól mintegy 1,6 kilométerre Újszegeden egy új vasúti megállóhely létesül, Gyimesi utca néven. Itt 32 férőhelyes P+R parkoló, 30 férőhelyes kerékpártároló épül, az 5-ös trolibusz részére végállomás és forduló létesül.

Szeged közlekedési hálózata, feketével a vasútvonalak (forrás: metros.hu)

A tervezett híd a városi körút hiányzó déli zárását is megteremti.

Galéria

AktuálishídépítésSzegedvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés