2024.07.27, Szombat

Hirdetés

A klímaváltozás hatásaitól védi a hajdúsági mezőgazdaságot ez a beruházás
derecskei.ovf.hu

A klímaváltozás hatásaitól védi a hajdúsági mezőgazdaságot ez a beruházás

MTI

2018.12.04. 14:50 - Antal Zsófia

Az Aqua Generál munkájának köszönhetően 22 kilométeren mélyebb, és 800 méterrel hosszabb is lesz a Derecskei-főcsatorna.

Hirdetés

Több mint 3 milliárd forintból korszerűsíti a Derecskei-főcsatornát az Aqua Generál Kft. A projektnyitó rendezvényen Szűcs Zoltán, a cég ügyvezetője ismertette, hogy átépítik a csatornamedreket és a meglévő műtárgyakat, valamint újakat is építenek. A csatorna kotrását 22 kilométeren végzik el, 800 méterrel hosszabbítják meg a rendszert. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával megvalósuló beruházás 2020 tavaszára készül el.

Láng István, a beruházó Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás következtében több aszályos és árvizes időszak várható. Ezek megfelelő kezelését segíti a projekt,

amely révén a Derecskét körülvevő 9000 hektárnyi terület közel felét, az eddigi 2400 hektárnyi terület dupláját lehet majd öntözni.

A megújult és meghosszabbított csatorna segítségével kivédhetőbbek lesznek a szélsőséges meteorológiai hatások, ami növeli a versenyképességet az agrárszektorban. „Erre nagy szükség is van, hiszen a magyar gazdák egy hektáron megtermelt jövedelme 40 százaléka a külföldiekének" – mondta Nagy István agárminiszter. 2017-ben 51 ezer hektár aszályos terület volt, a mezőgazdasági kárenyhítésre felhasznált források közel felét az aszálykárra fizetett támogatás tette ki.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke jelezte, a megye területének 70 százaléka mezőgazdasági terület, amelynek 54 százaléka szántó, a többi erdő, rét, legelő. Szerinte az egyenlőtlen csapadékeloszlás is megköveteli a csatornarendszerek korszerűsítését.

VízgazdálkodásKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)Országos Vízügyi FőigazgatóságkotrásmezőgazdaságAqua-General Kft.Derecske

Hírlevél

Hirdetés