2024.04.23, Kedd
Átfogó árvízvédelmi beruházás fejleszti a Felső-Tiszát
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Átfogó árvízvédelmi beruházás fejleszti a Felső-Tiszát

magyarepitok.hu

2019.09.26. 08:15 - Hegedűs Gergely

A Ke-Víz, a Mészáros, a Kötiviép és Betonútépítő többek közt 22 kilométernyi töltés fejlesztését, öt zsilip lecserélését és két telephely korszerűsítését végzi el.

Hirdetés

A beruházó Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a TED-en számolt be Felső-Tisza árvízvédelmi fejlesztéséről. A projektet nettó 9,839 milliárd forintos szerződéses értéken a Ke-Víz 21 Zrt., a Mészáros és Mészáros Kft., a Kötiviép B Kft. és a Betonútépítő Zrt. valósítja meg.


A meglévő töltéseket fejlesztik

A már folyamatban lévő projekt tárgya az árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, valamint a védvonalak terhelésének csökkentése a Tivadari híd feletti szakaszon. A cél a szükséges árvízvédelmi biztonság megteremtése a meglévő töltések fejlesztésével.

A fenti célt a töltéseknél egyrészt a magassági hiány megszüntetésével, másrészt az altalaj-állékonyság növelésével érik el. Emellett fontos szempont a jövőbeni karbantartási munkák feltételeinek a biztosítása.


Ezeket a feladatokat kell elvégezni

Az átfogó projekt többek közt az alábbi részfeladatokat tartalmazza.

  • Árvízvédelmi fejlesztést végeznek a tározótöltésen, ennek során elsőrendű árvízvédelmi töltés épül ki egyrészt a Tisza bal partján 16 kilométeren, továbbá a Batár-folyónál 6,1 kilométeren. Előbbi esetében 70 ezer négyzetméternyi töltéskorona burkolat és 803 ezer köbméter töltés anyagépül be, míg utóbbinál 24 ezer négyzetméter burkolat és 311 ezer köbméter töltésanyag.
  • Folyószabályozási munkák során partbiztosítás terméskő beépítésével és mederkotrással Milotánál három helyen, valamint Tiszabecsnél.
  • Öt meglévő zsilip elbontása és helyettük újak építése.
  • Árvízi vízmércék átépítése.
  • Magasépítési munkák során a tiszabecsi gátőrtelep és védelmi központ korszerűsítése, valamint az uszkai gátőrtelep és árvízvédelmi raktár korszerűsítése.
VízgazdálkodásárvízvédelemKe-Víz 21 Zrt.Mészáros és Mészáros Kft.Kötiviép'B Kft.Betonútépítő Zrt.TivadarTiszaföldmunka

Hírlevél

Hirdetés