2024.05.08, Szerda

Hirdetés

Ezzel a fejlesztéssel javítják a Hajdúság térségének vízellátását
Illusztráció

Ezzel a fejlesztéssel javítják a Hajdúság térségének vízellátását

MTI

2020.03.11. 15:08 - Almási Krisztina

Az Aqua-Generál munkájával valósulhat meg a Keleti-főcsatornát érintő fejlesztés, amelynek köszönhetően lehetővé válik a mezőgazdasági területek öntözhetősége is.

Hirdetés

Vízgazdálkodási fejlesztés kezdődik a Hajdúhátságon több mint 2,2 milliárd forintból, a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) fejlesztésének munkálatait az Aqua-Generál Kft. végzi el.

A projekt fő célja a térség vízgazdálkodási rendszerének a fejlesztése a H-III-2 mellékvezeték megépítésével, melynek révén a Keleti-főcsatornából történő vízátvezetéssel és vízvisszatartással javul a térség vízellátása.

A fejlesztés hatására a térség fenntartható vízgazdálkodásának megvalósítása mellett lehetővé válik a Debrecentől nyugatra eső kiváló minőségű mezőgazdasági termőterületek öntözhetősége is.

A projektindító rendezvényen elhangzott, hogy az öntözés elengedhetetlen ahhoz, hogy a mezőgazdaság a jelenleginél magasabb hozzáadott értéket tudjon előállítani. Magyarországon jelenleg a művelhető terület két százalékán, mintegy 80-90 ezer hektáron van lehetőség öntözésre, ami meglehetősen alacsony szám.


Ezeket a feladatokat végzik el a projektben

A beruházás során lefektetnek egy 6200 méter hosszúságú, egy méter átmérőjű gerincvezetéket, beépítenek egy új szivattyút, kettőt pedig felújítanak, és a csővezeték 11 pontján lesz lehetőség a vízkivételre.

A rendszer biztonságos működéséhez szükséges a HTVR szivattyútelep felújítása. A HTVR szivattyútelep üzemi épülete a végleges formában készült el a 70-es években, 6 darab szivattyú elhelyezési lehetőségével. A jelenlegi beruházás kiterjed a szivattyúk részleges felújítására és pótlására, valamint az elektromos berendezések korszerűsítésére is.

A fejlesztés megvalósítása az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) konzorciumának sikeres pályázatával jöhet létre. A munkálatok idén tavasszal kezdődnek el, és várhatóan 2021 végén fejeződnek be.

VízgazdálkodásAqua-General Kft.vízügyvízgazdálkodásDebrecenHajdúhátság

Hírlevél

Hirdetés