2024.04.16, Kedd
Új tanösvénnyel született újjá a Holt-Tisza Tiszakécske térségében
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Új tanösvénnyel született újjá a Holt-Tisza Tiszakécske térségében

magyarepitok.hu

2021.05.28. 14:40 - Hegedűs Gergely

A Duna Aszfalt közel jár a befejezéshez a Közép-Tisza egyik fontos területét újjáélesztő fejlesztésben, mindhárom érintett holtág esetében befejeződtek a kotrási és a partrendezési munkák.

Hirdetés

Átfogó beruházást kivitelez a Duna Aszfalt Zrt. Tiszakécske térségében, a Közép-Tisza mentén.

A projektben mintegy 60 hektáron élesztik újjá a Tisza három holtágának élővilágát.

A fejlesztés állásáról egy helyszíni fotóriport által, illetve Varga Csabától, a kivitelező Duna Aszfalt területi igazgatójától nyert információk alapján számolunk be.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív (KEHOP) kereteiben zajló beruházás célja, hogy a korábbi évtizedek során meggyengült vízi élőhelyek visszanyerjék a vitalitásukat, és otthont adjanak számos védett fajnak. A projekt magában foglalja

  • az 1-es, 3-as és 4-es holtágak kotrási feladatait,
  • egy tanösvény létesítését,
  • valamint a holtágak vízutánpótlását biztosító tiszai vízkivételi műtárgy megépítését.


A halállomány áttelepítésére is szükség volt

Varga Csaba beszámolójából kiderült, mindhárom érintett holtág esetében befejeződtek a kotrási és a partrendezési munkák, továbbá a kapcsolódó kisműtárgyak felújítási munkái is elkészültek.

A területi igazgató elmondta, az 1-es holtág a legnagyobb beavatkozással érintett szakasz. Itt megközelítőleg 54.000 köbméter száraz mederkotrást kellett elvégezni, melyhez előzetesen a közel 120.000 köbméternyi víz lecsapolása előtt az ott élő halállomány teljes áttelepítésére is szükség volt. A kotrási munka után partrendezés is történt 145.000 négyzetméteren.

Az 1-es holtághoz kapcsolódóan alakítottak ki egy tanösvényt 2500 méter hosszon cölöpösvény, illetve gyalogösvény által. Itt lehetőség lesz bemutatni a teljes élővilágot egy madárlessel kiegészülve. Varga Csaba arról tudósított, hogy a tanösvény készültségi foka 95 százalékos: már csak az állomáshelyek befejező munkái, a füvesítés és a tereprendezés volt hátra a beszámolója idején.


A holtágrendszer vízutánpótlását egy új műtárgy biztosítja majd

A 3-as és 4-es holtágak esetében jellegét tekintve úgynevezett alakító kotrás történt, illetve rézsű igazítás. Utóbbit úgynevezett köztes kotrási technológiával valósították meg, ennek során a holtágon nem végeztek teljes vízlecsapolást csak a vízszintet csökkentették. A 3-as holtág esetében elvégzendő kotrás mennyisége megközelítőleg 15.000 köbméter, a 4-es holtág esetében ez a mennyiség 17.000 köbméter volt.

A folyó 277,65-ös kilométerszelvényben épült meg a vízkivételi műtárgy, amely az egész holtágrendszer vízutánpótlását biztosítja majd. A tiszai vízkivételi műtárgy a cikk készítésekor 80 százalékos készültségen állt. A műtárgy befejező munkáit jelentősen befolyásolja az elmúlt időkben és jelenleg is érvényesülő magas tiszai vízállás.

Galéria

VízgazdálkodásDuna Aszfalt Zrt.TiszakécskeTiszatermészetvédelemkörnyezetvédelmi beruházás

Hírlevél

Hirdetés